Hellner missade femmilsfesten

Publicerad 2017-03-05

Skidor. Det var femmilen som Marcus Hellner hade sett fram mot mest av allt i Lahtis-VM.

Men när medaljerna skulle fördelas var han inte på plats.

– Jag har inte farten som krävs på slutet, säger Hellner som kom på tolfte plats, drygt 15 sekunder från medaljstriden.

I det soliga vintervädret blev Lahtis femmil den snabbaste i skidhistorien. Det innebar lätt, snabb åkning ända in i slutkilometerna och då det skulle avgöras hade Hellner redan visat tröttningstendenser. När Martin Johnsrud Sundby försökte slita sig loss var Hellner inte riktigt med.

– Jag fick slita just då också, jag hade det tungt, men lyckades komma ifatt igen. Jag fick kriga och vet att det ett krävs perfekt lopp för mig för att nå pallen i masstarter, säger han.

När Sundby passerades av Alex Harvey, Sergej Ustiugov och Matti Heikkinen hade Hellners behövs sin suveräna stafettfart för att ha kunnat blanda sig i leken.

– Jag har bra form, stafetten var det bästa jag har gjort i vinter formmässigt. Men jag fick inte så mycket utdelning i VM, det är medaljer man vill ha.

Hans kollega och femmilsmästaren Johan Olsson hade det mycket tuffare. Han var den ena av blott två åkare som utnyttjade möjligheten till skidbyte. Det förändrade ingenting, 36-åringen kom i mål som 26:a, frånåkt med över tre minuter.

– Det kändes som om jag inte hade några kanter kvar, men jag vet inte om det blev bättre när jag bytte, säger Olsson om skidbytet.

Sega ben

– Nä, jag var sliten i benen. Jag har fått slita enormt i dag, efter 15 kilometer fick jag mjölksyra och sedan i stort sett promenera uppför varenda backe. Jag har helt enkelt inte hunnit återhämta mig, säger en besviken Olsson.

Mästaren på mästerskap fick lämna Lahtis utan individuell medalj.

– Jag är tydligtvis inte i den form jag var för två år sedan i Falun. Niondeplats som bäst, på 15 kilometer klassiskt med individuell start som är min absoluta paradgren - det är en besvikelse, det är det.

Om Olsson finns med även nästa säsong, med OS, återstår att se.

Siktar högt

Jens Burman är en åkare som ska fylla luckan efter den äldre generationen. Han blev 15:e man drygt 28 sekunder från täten i sin första stora femmil.

– Jag har haft bra form, men mina placeringar kanske inte är så märkvärdiga för svenska folket, säger 22-åringen från Åsarna.

– Jag får ändå tänka långsiktigt. Jag kommer väl försöka gå för medalj på OS nästa år. VM året därpå vill jag definitivt vara med och slåss om medaljer. Man måste ändå våga sätta mål. Har man inte det suget tror jag inte man kommer utvecklas.

Martin Johansson, fjärde svensk, var totalt utmattad efter att ha åkt in som 19:e man, slagen med dryga minuten.

TT

Följ ämnen i artikeln