Målvakten straffhjälte för Oskarshamn

Marie Hallman/TT

Publicerad 2019-12-26

Fredrik Pettersson-Wentzel räddade tre straffar när Oskarshamn vann mot Brynäs efter straffavgörande. Arkivbild.

Inte en bortaseger på två månader. Sedan plötsligt två bortavinster i rad.

Oskarshamnsfansen fick en försenad julklapp när nykomlingen vann klubbens första straffläggning i SHL genom tiderna efter 4–3 mot Brynäs i Gävle

– Jag har varit bra på straffar under hela min karriär och när jag gjorde första räddningen kände jag att tajmingen satt där, säger Oskarshamnsmålvakten Fredrik Pettersson-Wentzel.

Nykomlingen kom till annandagsmatchen med totalt sju segrar under första halvan av grundserien – varav sex vid full tid. Av de sex trepoängarna hade fyra plockats hemma, liksom en seger efter förlängning mot just Brynäs.

På bortaplan var facit blott två segrar: mot Rögle (1–0) i omgång tre den 19 september och mot Linköping (3–2) den 19 december i sista matchen före juluppehållet.

Men på annandagen kom alltså bortaseger nummer tre vilket var första gången i SHL som Oskarshamn har tagit två bortasegrar i rad.

– Det är jättesvårt att ta poäng borta vem man än möter i den här ligan så det är starkt av oss, konstaterar Pettersson-Wentzel som av oklar anledning mest fått stå i mål i bortamatcherna den här säsongen.

"Höjt vårat spel"

Det var således han som stod i mål mot Linköping senast och mot Brynäs nu.

– Jag tycker att vi har höjt vårat spel de senaste sex, sju veckorna. Vi har spelat mer rejält, spelat mer vuxenhockey med bättre beslut plus att vi jobbar hårdare och smartare. Vi hade en period inledningsvis där vi spelade för girigt – bara körde utan att tänka riktigt. Nu ger vi oss själva chansen att vinna i varje match, säger han.

Vägen till den insikten har enligt Oskarshamnsmålvakten kommit dels genom några nya spelare i laget som till exempel hemvändaren Jonas Engström som gjorde 3– 2 i slutet av den tredje perioden mot Brynäs den här kvällen.

28-åringen var kapten vid det historiska avancemanget i våras, lämnade inför säsongen för Växjö men gick i mitten av november tillbaka till sin gamla klubb.

– Jonas är en naturlig ledare. Vi hade ingen sådan innan men han kan ställa krav på sina medspelare, skäller när det behövs och är en riktigt duktig spelare. Sedan har vi fått spela ihop oss mer. Det gör jättemycket. Det har varit jättetufft men det visste vi att det skulle bli. Nu får vi se till att inte bli naiva och giriga igen bara, säger han.

Brynäsforwarden Nicklas Danielsson var å sin sida bedrövad efteråt:

– Vi ska inte förlora sådan här matcher för vi är det bättre laget, så är det bara. Men vi måste visa det på isen också, konstaterade han.

"Duktig spelare"

Den kommentaren rycker Fredrik Pettersson-Wentzel på axlarna åt:

–   Alla får gärna fortsätta räkna bort oss och tycka att vi är sämst i världen. Vi har inga problem med att vara underdogs, vi är vana med det, säger han.

Målvakten stängde ner Brynäs samtliga tre straffskyttar på ett stabilt och övertygande sätt samtidigt som lagkamraten Tyler Kelleher fintade till sig övertaget mot Brynäs Samuel Ersson och sköt hem bonuspoängen.

– Snygg straff, men så är han en duktig spelare också, säger Pettersson-Wentzel.

TT: Hur kände du inför straffarna då?

– Jag gillar att spela aggressivt, komma nära skytten och stänga ner dem. Tajmingen är allt i straffar och nu kände jag att den var där. Det var skönt.

Följ ämnen i artikeln