VM-duellen: drottningen mot arvtagaren

Publicerad 2017-02-06

Alpint. Det är tävlingsmänniskan som gapar efter det mesta mot arvtagaren som bara vinner.

Lindsey Vonn och Mikaela Shiffrin delar landslag men inte personlighet.

– Jag vill inte vara girig, säger den yngre amerikanskan inför VM i S:t Moritz.

En sen januarikväll i Stockholm, presskonferens i mörkret vid foten av Hammarbybacken:

Mikaela Shiffrin svarar vänligt på alla frågor och är ödmjukheten själv efter ännu en världscupseger, den 28:e i ordningen för den 21 år unga amerikanskan.

En annan kväll, åtta år tidigare, långt därifrån:

Lindsey Vonn firar sitt andra guld i Val d'Isère. Superstjärnan skär av en sena i tummen på en champagneflaska och tvingas till operation mitt under mästerskapet.

Bilderna av de potentiella VM-drottningarna i S:t Moritz säger förstås inte allt men de ljuger inte heller.

Det var Vonn som hade ett uppmärksammat förhållande med golfaren Tiger Woods, det var den 32-åriga superstjärnan som kastade kläderna för att marknadsföra sin bok "Stark är det nya vackra" och det är den 77-faldiga världscupsegraren som inte gör någon hemlighet av att hon tänker slå alla tiders alpina rekord, Ingemar Stenmarks 86 triumfer - och hon låter Eurosport följa jakten på nära håll.

Vill tävla mot män

När den rutinerade amerikanskan höll sin första presskonferens i S:t Moritz pratade hon en hel del om Stenmark, men också om andra herråkare.

– Jag älskar att träna med män. De får mig att tänja på gränserna. Ett av mina största mål i framtiden är att få tävla mot dem i Lake Louise. Det är min bästa chans till framgång, där kan jag vara som närmast dem, sade hon.

Om Vonn gapar stort låter Shiffrin skidorna dansa, oftast snabbast av alla.

Pratar gör hon, men hellre om prestationer än segrar. När hon körde ur i första åket i Zagreb efter att ha vunnit tolv raka slalomtävlingar var hon snarare lättad än ledsen. Hon var trött på alla frågor om den fina sviten.

I VM följer hon den ursprungliga planen och kör bara slalom och storslalom. Det var på frågan om hon inte skulle slåss om fartmedaljerna också som hon svarade att hon inte vill vara girig.

Fjärdeplatsen i super-G-genrepet i Cortina satte andra tankar i rörelse men till slut valde hon att avstå tisdagens VM-premiär.

– I Cortina var förhållandena perfekta. Här är situationen en annan. Det har kommit mycket snö och det har påverkat underlaget. Det känns som att det är bättre att träna och vila. Och att fokusera på tävlingarna jag har störst chans i, säger hon.

"Hon har det"

I stället får hon heja fram Lindsey Vonn. Shiffrin är full av beundran för sin lagkamrat.

– Hon är den största tävlingsmänniskan i vår sport. Hon ger alltid allt. Sedan har hon varit smart med planeringen (efter armbrottet i november). Hon har varit långsiktig och kom tillbaka och vann när tiden var inne, säger hon.

– Det är otroligt att hon vann sin andra tävling. Det var som: "Okej, inga problem, det är väl lika bra att vinna". Hon har det. Hon vet hur man åker, hon vet hur man får skidorna att flyga och jag älskar att se det.

Vonn säger att hon långt ifrån är 100 procent efter skadan men att självförtroendet räcker för att hon ska tro på VM-guld i super-G.

Mikaela Shiffrin?

Hon valde att inte göra någon lagkamrat besviken.

S:t Moritz, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln