Asllani: "Trött på jävla mästerskapstårar"

Svenska ilskan efter semifinalförlusten: ”Det är löjligt”

Marcus Alexandersson/TT

Lasse Mannheimer/TT

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2023-08-15


De svenska spelarna grät efter VM-semifinalförlusten mot Spanien.

Drömmen om Sveriges första VM-final på 20 år gick i kras och nu väntar i stället en bronsmatch.

– Jag är trött på att ha jävla mästerskapstårar hela tiden, säger lagkapten Kosovare Asllani.

Sverige såg ut att kunna ta VM-semifinalen på Eden Park i Auckland, Nya Zeeland, till förlängning efter Rebecka Blomqvists sena kvittering efter att Spanien tagit ledningen genom Salma Paralluelo i den 81:a minuten.

Men Olga Carmonas skott från distans sänkte både Sverige i matchen och de svenska spelarna när förlusten var ett faktum.

”Bara ledsen”

Flera spelare visade känslor när slutsignalen hade gått och tårarna kom.

– Man är bara ledsen. Vi hade en känsla av att vi skulle gå hela vägen i det här mästerskapet, säger Kosovare Asllani efter matchen.

– Det är en känslomässig berg- och dalbana där ute.

Även när spelarna kom in genom den mixade zonen för att svara på journalisternas frågor hade flera tårar i ögonen och en del gråten i halsen.

– Det är otroligt tungt så klart. Man är mest tom. Det är det här man har drömt om, att spela en VM-final, nästan viskade mittfältaren Filippa Angeldahl.

”Vill till final”

Fridolina Rolfö, till vardags i Barcelona, var en av de som tröstades, dels av sina spanska klubblagskamrater men också av sina svenska landslagskolleger.

– Det hade kunnat gå åt båda hållen, nu gick det åt deras håll, säger Rolfö till Viasat efter matchen med riktning mot klubbkamraterna.

– Men jag vet inte om det förändrar mina tankar så mycket, man vill till final oavsett vilka man möter, fortsätter hon.

Besviken Musovic

Sveriges målvakt Zecira Musovic var också besviken på resultatet men kanske lite mer samlad än de andra spelarna när hon kom ut i den mixade zonen. Hon väntade lugnt med att börja svara på frågor tills en spansk spelare var klar med sina glädjetjut strax intill.

Hon säger att hon inte vet hur det ska gå till att kunna ladda om till bronsmatchen i Brisbane på lördag.

– Jag kommer personligen tillåta mig själv att vara skitbesviken i kväll. Jag ville spela den där VM-finalen så jäkla mycket, jag trodde på det så jäkla mycket och så ska jag inte spela den. Det är konstigt om jag helt plötsligt skulle kunna släppa det på tio minuter. Det kommer jag inte kunna göra, säger Zecira Musovic.

TT: Ni har ju varit bra på att fira tillsammans, Hur fungerar det nu? Blir det var och en på rummet eller vad tror du?

– Vi har inte varit i den här situationen under den här turneringen tidigare. Men känner jag det här laget rätt så finns vi för varandra även när det inte går som vi vill. Vi har varandras ryggar när det går bra och när det går mindre bra.

Bronsmatch väntar

De svenska spelarna, som jagade damlandslagets första VM-final i fotboll sedan 2003, behöver nu ladda om för en bronsmatch mot antingen England eller Australien på lördag.

Lagkapten Asllani säger till Viaplay att det blir svårt och att besvikelsen är stor:

– Det är bara blankt i mitt huvud just nu. Man känner bara en enorm besvikelse efter det mästerskap vi har haft. Nu gäller det bara att ladda om till nästa match.

På frågan om hur Sverige ska hitta orken svarar Asllani:

– Vi måste hitta den. Vi har en till match att spela men just nu är det bara en stor besvikelse.