VM-guide: Söndag

Publicerad 2017-02-11

Vad: Alpina VM, störtlopp, damer + herrar.

Var: S:t Moritz, Schweiz.

När: Söndag 12 februari. Damtävlingen startar klockan 11.15, herrtävlingen 13.30.

Tv/radio: TV4 och Eurosport/P4 Extra.

Väderprognos: Växlande molnighet, -3 grader.

Nya tider: Efter att herrarnas störtlopp ställts in på lördagen på grund av dimma görs ett nytt försök. För att hinna med att köra dubbla störtloppstävlingar flyttas damernas tävling från klockan 12.00 till den nya starttiden 11.15. Herrarna börjar, om allt grå som det ska, köra klockan 13.30.

Damer:

Favoriter: Ilka Stuhec, Slovenien, Lindsey Vonn, USA, Sofia Goggia, Italien.

Svenska deltagare: Kajsa Kling, Lisa Hörnblad.

VM 2015: 1) Tina Maze, Slovenien, 2) Anna Fenninger, Österrike, 3) Lara Gut, Schweiz.

OS 2014: 1) Tina Maze, Slovenien, och Dominique Gisin, Schweiz, 3) Lara Gut, Schweiz.

Förutsättningar: Ilka Stuhec har dominerat i världscupen och på träningen i S:t Moritz. Slovenskan är huvudfavorit men det vore dumt att räkna bort Lindsey Vonn även om amerikanskan tvingas tejpa fast högerstaven i handsken för att vara säker på att inte tappa greppet. Bakom de stora namnen lurar super-G-segraren Nicole Schmidhofer, Österrike, som bevisligen gillar backen, och italienskan Sofia Goggia, som var snabbast i störtloppsdelen i fredagens kombination. Kajsa Kling var på pallen (trea) i säsongspremiären i Lake Louise men sedan dess har det gått utför och svenskan imponerade verkligen inte i super-G-tävlingen där hon körde ur. Lisa Hörnblad får ännu en chans att studera de bästa.

Herrar:

Favoriter: Peter Fill, Italien, Kjetil Jansrud, Norge, Beat Feuz, Schweiz.

Svenska deltagare: Alexander Köll, Felix Monsén.

VM 2015: 1) Patrick Küng, Schweiz, 2) Travis Ganong, USA, 3) Beat Feuz, Schweiz.

OS 2014: 1) Matthias Mayer, Österrike, 2) Christof Innerhofer, Italien, 3) Kjetil Jansrud, Norge.

Förutsättningar: Vinterns sex störtlopp har slutat med olika segrare varje gång. Italienaren Peter Fill har inte vunnit något av dem men har varit jämnast. Kjetil Jansrud är förkyld men tog ändå silver i super-G så formen är det inget fel på. Hemmahoppet Beat Feuz var snabbast på den första träningen och känner väl till backen. Ett varningens finger hissas för österrikaren Vincent Kriechmayr som imponerade stort i torsdags. Svenskarna Alexander Köll och Felix Monsén har gjort det bra om de är bland de 30 bästa.

Följ ämnen i artikeln