Tom Brady hyllas: "Var bäst när det gällde"

Hilda Djupenström/TT

Publicerad 2022-02-01

Tampa Bay Buccaneers quarterback Tom Brady avslutar karriären. Arkivbild.

Tom Bradys 22-åriga NFL-karriär är över, meddelade stjärnan själv på tisdagen.

Nu hyllas quarterbacken världen över.

”Jag kommer alltid känna ett nära band till honom”, säger Robert Krafts, ordförande i New England Patriots, klubben där Brady spelade i 20 år.

Den 44-åriga NFL-spelaren, som är allmänt sedd som tidernas främste quarterback, har efter en tids spekulationer bekräftat att han avslutar spelkarriären.

”Jag har älskat min NFL-karriär och nu är det dags att lägga min tid och energi på andra saker som kräver min uppmärksamhet”, skriver han via sociala medier.

Redan när de första uppgifterna om att Brady gjort sin sista match kom började hyllningarna strömma ut över internet. När beskedet på tisdagen väl kom dröjde det inte länge innan det dök upp känslosamma reaktioner från spelarens tidigare klubbar.

”Verkligen speciell”

Tampa Bay Buccaneers, där Brady spelat sedan 2020:

”Tom kom till Tampa Bay med en oöverträffad nivå av förväntningar och levererade de mest minnesvärda ögonblicken i vår franschisehistoria”, säger klubbens ägare, Glazer-familjen, i ett uttalande.

”Att säga hej då till en legendar är aldrig lätt, men vi önskar honom fortsatt framgång i sin pensionering.”

Även New England Patriots, klubben där Brady spelade 20 av sina 22 säsonger och fick sitt genombrott samt tog sex av sina Super Bowl-segrar, hyllade superstjärnan.

”Ord kan inte beskriva de känslor jag har för Tom Brady, eller på ett adekvat sätt uttrycka den tacksamhet min familj, New England Patriots eller våra fans har för Tom, för allt han gjorde under sin karriär”, säger klubbens ordförande Robert Krafts i ett uttalande.

”Jag har den största respekten för Tom. Hans ödmjukhet, ihop med hans driv och ambition, gjorde honom verkligen speciell. Jag kommer alltid känna ett nära band till honom och se honom som en förlängning av min närmsta familj.”

”Gjorde alla runt om sig bättre”

Även NFL-chefen Roger Goodell konstaterade att spelaren skulle bli ihågkommen som en av de största någonsin i ligan.

– Tom gjorde alla runt om sig bättre och lyckades alltid vara bäst när det gällde, säger Goodell enligt BBC.

Harry Kane, anfallsstjärna i den engelska fotbollsklubben Tottenham, gratulerade Brady till en ”fantastisk karriär” på Twitter och skrev vidare:

”Ditt driv, din passion och din hängivenhet är inspirerande. Du är den främsta orsaken till att jag började följa sporten och älska NFL. Tack!”

Tom Brady är den spelare den som vunnit flest NFL-matcher, flest Super Bowl-titlar (sju) och han har också tagit sig till flest finaler (tio).