Kaptenen nöjd med genrep utan Lagergren

Micke Larsson/TT

Publicerad 2020-01-07

Det var ofta tätt försvarsspel när Sverige slog Egypten med 27–24 i EM-genrepet i Alingsås. Här är det Mohamed Mamdouh som drar i Sveriges lagkapten Jim Gottfridsson.

Sverige vann även den andra landskampen mot Egypten i uppladdningen inför EM på hemmaplan. Det blev 27–24 till de blågula i genrepet i Alingsås.

– Vi har fått de svar vi väntat oss, säger Jim Gottfridsson, lagkapten och spelmotor i landslaget.

Albin Lagergren avstod från tisdagens match med känningar i en fot. Han missade även matchen mot Egypten i söndags (28–27), men den svenska lagledningen räknar lugnt med att Lagergren ska kunna spela i premiären mot Schweiz på fredag.

27-åringen är den uttagna EM-truppens ende vänsterhänte skytt. Men nu har lagkamraterna alltså fått träna på att klara sig utan honom.

– Vi har spelat med högerhänt högernia i 50-55 minuter i båda matcherna, och det har vi gjort väldigt bra. Det har kostat nånting i spelet, men det är också en investering, säger Jim Gottfridsson.

Oftast är det Linus Arnesson eller Simon Jeppsson som varit skytt på högernio – där man normalt vill ha en vänsterhänt spelare. Skövdes vänsterhänte skytt Jack Thurin, som är reserv på plats i EM-truppen, har också fått speltid.

Avlastar Lagergren

Viktig träning, även om Albin Lagergren som förväntat kommer till spel i EM. Han kan ju inte spela nonstop i alla matcher, särskilt inte med en ömmande fot.

Första halvlek i tisdagens möte i Alingsås var målsnål. Sverige ledde i paus med 11–8, inte minst tack vare en utmärkt insats av Andreas Palicka i målet. Målgörandet hölls nere, åt båda hållen, av missade skott och bra försvarsarbete.

– Försvarsspelet sitter väldigt bra i första halvlek, säger Gottfridsson.

I andra halvlek släppte Sverige in flera spelare som inte varit med före paus, men kunde ändå rycka till 16–11 och senare 19–13.

"Försiktiga"

Blågult drog iväg mot en ganska klar seger, till skillnad mot i söndags. Till hemmapublikens glädje gjorde mittsexan Max Darj, som tidigare spelat i Alingsås, fem mål i andra halvlek. Darj blev därmed bäste svenske målskytt, tillsammans med Lukas Nilsson.

– Anfallsspelet är bra i det stora hela. Vi bränner lite mycket, och i dag var vi kanske lite väl försiktiga, säger Gottfridsson.

– Det kanske är lite naturligt när det är mindre än tre dygn tills mästerskapet börjar att man inte vill gå in och få på "snoken".

Han vill dock gärna se ett bredare anfallsspel, så att man kan dra isär motståndarnas mittförsvar och få mer utrymme för Sveriges duktiga mittsexor (Max Darj, Jesper Nielsen eller Andreas Nilsson).

Sverige blev femma i förra årets VM. Egypten kom på åttonde plats, som bästa icke-europeiska nation.