Tredje gången gillt för Lasch gav skön seger

Micke Larsson/TT

Publicerad 2020-01-18

Ryan Lasch, snett bakom målburen, ser sitt skott ta i ryggen på Färjestads målvakt Arvid Holm och därefter in under ribban. Det var tredje gången i matchen som Frölundas amerikan skickade pucken i mål – men ingen av de första räknades.

Det blev femte gången gillt för Frölunda, och tredje gången gillt för Ryan Lasch. Efter fyra förluster i SHL i år vann Frölunda med 3–2 mot Färjestad.

Ryan Lasch fick två mål bortdömda i första perioden, men sköt sedan segermålet via målvaktens rygg.

Frölunda var klart bättre i första perioden, vann skottstatistiken med 20–4 och tog ledningen med 2–0.

Dessutom skickade Ryan Lasch pucken i mål två gånger i powerplay, vid ställningen 0–0. Men domarna bedömde ingen av situationerna som mål. Första gången stod en frölundait i målgården, andra gången skickades pucken fram med en handpassning.

I stället ordnade Johan Sundström 1–0 efter 11.29 – i numerärt underläge! Patrik Carlsson vann pucken vid egen blå linje och passade till Sundström, som från ganska långt håll sköt förbi Arvid Holm i Färjestads mål.

– Det var viktigt. "Sunny" gjorde det bra där, berömmer Ryan Lasch efteråt.

Lite senare lirkade Sebastian Stålberg in pucken till 2–0, och Frölunda tycktes ha grepp om matchen.

Kvitterade

Men andra perioden hade bara hunnit 43 sekunder när Linus Johansson reducerade för Färjestad. Och vid 6.37 kvitterade Daniel Viksten i powerplay. Plötsligt dominerade Färjestad en stund. Men Frölunda kom igen.

Den jämna tredje perioden bjöd på offensiv hockey av slutspelskaraktär, med mycket vilja från båda lagen.

– Det var fint hur vi krigade. Vi fortsatte, även om saker inte gick vår väg i 60 minuter så fortsatte vi kriga, säger Ryan Lasch.

Men med 5.27 kvar av matchen fick Ryan Lasch äntligen göra mål på riktigt. Stående vid sidan av målet sköt han pucken i mål via ryggen på olycklige Arvid Holm i Färjestadmålet. Det var Laschs nionde mål den här säsongen, och inte det första på liknande sätt som lördagens.

– Den här ligan är så svår att göra mål i. Du måste hitta olika sätt, säger den snart 33-årige amerikanen.

Viktig seger

Han var förstås glad åt Frölundas första seger i SHL under 2020, särskilt efter 1–5 mot Oskarshamn i torsdags.

– Det var riktigt viktigt för oss att komma som ett lag och svara på det här sättet, framhåller Ryan Lasch.

Frölundatränaren Roger Rönnberg var imponerad av sitt lag. Färjestads tränare, Johan Pennerborn, var mindre nöjd.

– Vi gör för många individuella misstag idag som leder till mål. Det går inte i den här typen av karaktär på match, säger Johan Pennerborn.