Dans ska ta konståkningslöfte till OS

Publicerad 2018-01-16

Konståkning. Konståkningstalangen Anita Östlund, 16, vill ta steget in i den svenska OS-truppen. Till hjälp tar hon nu en danscoach från Göteborgsoperans danskompani som drillar henne både på och utanför isen.

Konståknings-EM i Moskva avgörs i veckan. Tävlingen blir som ett svenskt OS-kval där Sveriges två bästa konståkare på damsidan Anita Östlund och Matilda Algotsson ska göra upp om en plats i Pyeongchang.

– Allt beror på hur jag åker på EM. Allt avgörs i Moskva. Lyckas jag har jag bra chanser, säger Anita Östlund.

Vann sitt först SM

Hon anses vara en av Sveriges främsta konståkningstalanger på många år. Hon ingår i Sveriges olympiska kommittés (SOK:s) topp- och talangprogram. Och hon vann SM för första gången i december.

– Hon har den högsta tekniska nivån som någon någonsin haft i Sverige, säger Anna Hörnqvist, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.

Anita Östlunds styrka är hennes hoppteknik.

– Trippel/trippelhoppen är min starka sida. Jag har behärskat dem ganska länge. Jag är explosiv, hoppar hög och är snabb i rotationen.

Börjat träna dans

Men det är de andra momenten som är hennes utmaning. Det hon satsar på att utveckla.

För att bli bättre på det har Anita Östlund tagit hjälp av en danscoachen Angelina Allen som tillhör Göteborgsoperans danskompani.

– Jag jobbar med henne både på och utanför isen, säger Anita Östlund.

Angelina lovordar Anitas framsteg.

– Hon tar in allt jag försöker förmedla. Jag försöker hjälpa henne att inte tänka på konståkning bara som en teknik, utan också som ett utlopp för hennes kreativitet. Jag försöker hjälpa henne att uttrycka själv med ansiktet och kroppen.

Det tycks ge resultat.

– Hon tar stora steg framåt hela tiden. Det går bra och det går framåt, säger hennes tränare Andrea Dohany.

Envis och målmedveten

Anita Östlund beskrivs som målmedveten och en dålig förlorare.

– Jag är envis. För det mest är det en styrka. Men ibland vill jag för mycket.

Priset hon betalar är högt. Hon tränar 20 timmar i veckan, bor i Gråbo, läser på gymnasiet inne i Göteborg och tränar i Landvetter.

– I slutet av karriären vill jag känna att jag har gjort allt jag kan för att bli så bra jag kan, säger hon.

Men nu står Anita Östlund inför den största utmaningen hittills, sitt första EM.

– Det viktigaste för mig blir att göra ett bra resultat och visa att jag klarar av att hantera pressen på ett stort mästerskap.

Biljett till Sydkorea

Och om allt stämmer kan det ge en biljett till Sydkorea.

– Det skulle kännas helt fantastiskt. Jag har drömt om OS hela mitt liv, säger hon.

För även om andra faktorer än EM kommer att tas med i bedömningen så kommer prestationen på EM att väga tungt. Den fria åkningen avgörs på lördag kväll den 20 januari. På söndagen kommer Svenska konståkningsförbundet i samråd med SOK att nominera sin kandidat till svenska platsen vid OS i Sydkorea.

TT

Följ ämnen i artikeln