"Skillnad mot när Sundin flögs in mitt i VM"

Lasse Mannheimer/TT

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-05-08

Sverige ser ut att få klara sig utan stjärnforwarden William Nylander i VM i Tjeckien. Arkivbild.

William Nylander hade varit grädden på moset i en redan stjärnspäckad svensk trupp.

Men Torontoforwarden flygs inte in till ishockey-VM, vad det verkar.

– Jag kan inte säga någonting om det, säger Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam.

Vanligtvis kan fansen sitta och hoppas på högklassiga NHL-förstärkningar långt in i turneringarna. Den här gången behövs det knappt.

Sverige har redan gott om stjärnglans. Inte minst backsidan, med världsstjärnor som Victor Hedman, Erik Karlsson och Rasmus Dahlin, är en av de vassaste på länge – kanske den bästa någonsin i ett VM.

– Det kan det vara. Men det är jätteviktigt att inte sitta och stirra på laguppställningen och tro att den vinner några närkamper åt oss. Men med ett par Norris Trophy-vinnare och några yngre som är på väg in i ”superstar”-läge, och några backar som har väldigt stora roller i sina lag där borta så är det såklart en väldigt bra backsida, säger Sam Hallam på en digital pressträff från Ostrava, inför fredagens VM-premiär mot USA.

Ingen Nylander

Forwardsuppställningen håller också bra klass, men saknar kanske samma affischnamn. William Nylander hade varit just ett sådant, men efter att hans Toronto slagits ut ur NHL-slutspelet antydde han själv att det var tveksamt med VM-spel.

När Hallam presenterade sin trupp fanns Nylander inte heller med. Har han tackat nej? Varför i så fall? Det är saker som förbundskaptenen håller för sig själv.

– Jag kan inte säga någonting om det. Eller jag kan säga massor, men om vi har något att presentera så gör vi det, säger Hallam.

Truppen inte stängd

Det han kan säga är att de 25 namn han presenterat är tillräckligt bra för att vara Sveriges VM-lag turneringen igenom. Bland annat tack vare att VM lagts lite senare än vanligt.

– Det är jättebra. VM har ju skjutits till lite senare vilket gör att första rundan i NHL-slutspelet är färdigspelad redan veckan innan VM har börjat. Det har förändrat lite, att man har ett större utbud redan innan VM har börjat. Då blir det skillnad mot när (Mats) Sundin flögs in mitt i VM.

Truppen kan förändras under turneringen med exempelvis NHL-förstärkningar. Men om en spelare väl anmäls till turneringen, i första hand till premiären mot USA, är han anmäld till hela turneringen.

– Vi har en trupp som vi är väldigt tillfreds med men den är inte stängd.