Garpenlöv om talangerna: "Gillar det jag ser"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2020-01-02

Johan Garpenlöv håller sig uppdaterad på plats under junior-VM i Tjeckien.

Tre-fyra spelare i Juniorkronorna är intressanta för Tre Kronor.

Skyttekungen Samuel Fagemo är en av dem.

– Jag gillar det jag ser, säger Johan Garpenlöv.

A-landslagets förbundskapten är sedan några dagar tillbaka i Tjeckien där han följer junior-VM med stort intresse. Inte minst för sitt fortsatta jobb mot VM i Schweiz i vår.

För två år sedan lyckades tre spelare från det lag som tog silver i JVM ta sig ända till stora VM där det blev guld – Lias Andersson, Elias Pettersson och målvakten Filip Gustavsson.

Kan Samuel Fagemo, sex mål hittills, göra samma resa?

– Det är tufft att ta sig härifrån till att spela ett VM, men det är inte omöjligt. Det har Elias Pettersson visat. Men vi har en turnering som hemmaturneringen i Stockholm där Emil Bemström (fyra JVM-mål i fjol) var med i fjol och klarade sig utmärkt. Man kan börja där och se vart det tar vägen, säger Garpenlöv.

"Blir glad"

Förbundskaptenen är sedan flera år tillbaka hårt engagerad för att få fram fler målskyttar i svensk ishockey. Därför njuter han av Fagemos framfart:

– Jag gillar det jag ser, han vill göra mål, han tar sig till ytorna där man gör mål, han tänker skott i stället för pass och man ser att han drivs av att vilja skjuta pucken, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Det är klart att jag blir glad när jag ser spelare som har den drivkraften.

"Nu det börjar"

Han vill inte nämna fler landslagsaktuella namn, men säger att tre-fyra spelare i JVM-laget just nu är intressanta för hemmaturneringen Beijer Hockey Games i februari.

– Det är nu JVM börjar, det är nu man vill se vilka som hanterar pressen och spelar sin bästa hockey. Det är jättemånga i det här laget som skulle klara sig hyfsat bra, men ska de vara med ska de tillföra något för att kunna vinna matcher, säger Garpenlöv som själv spelade junior-VM två gånger och som bäst vann brons – just i Tjeckien 1987.

Garpenlöv är imponerad över Sveriges seger över Finland, men konstaterar också att övriga matcher i gruppen var mot enklare motstånd.

Om kvällens kvartsfinal mot Tjeckien säger han:

– När man tittar på pappret och ser lagen från den andra gruppen så är det starka lag. Jag tycker att kvartsfinalen är en stor möjlighet att ta sig vidare. En möjlighet för grabbarna att få uppleva något stort, ta sig till semifinal och få spela om medaljerna.