Borrelia miyamotoi kan finnas i Sverige

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2015-07-29

En ny dold borreliabakterie har hittats i Danmark.

Den kan smitta dig – utan synliga symptom.

– Den tänder inte de varningslampor som borrelia normalt ska göra, säger Rene Bødker på det danska veterinärinstitutet DTU, som gjort upptäckten.

Juli och augusti innebär högsäsong för fästingar. De små blodsugarna bär runt på bakterien borrelia och kan smitta dig genom ett bett. Infektionssjukdomen kan leda till bland annat nervsmärtor, ledbesvär och ansiktsförlamning. Upptäcker man tidigt symptomen, som ofta är runda och växande röda utslag, så kan man behandlas med antibiotika. Men i Danmark har man nu hittat en ny borreliatyp – som inte ger några synliga symptom.

– Borrelia miyamotoi tänder inte de varningaslampor som borrelia normalt ska göra, säger Rene Bødker på det danska veterinärsinstitutet DTU, en del av det internationella forskarlag som upptäckt bakterien, till Videnskab.dk.

Kan redan finnas i Sverige

Borrelia miyamotoi är döpt efter Kenju Miyamoto, som först fann bakterien i japanska Hokkaido. Fall där människor drabbats av den dolda borrelian har upptäckts i Ryssland 2011 och i Nordamerika 2013. Nu har den hittats i danska fästingar – och kan redan ha tagit sig över sundet.

– Vi vet inte om att den finns i Sverige, men vi är ju så nära att nog många inte skulle höja på ögonbrynen om den redan finns här. Det transporteras ju bland annat med olika djur och fåglar, säger fästingsexperten Rolf Gustafson, docent i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

”Oförklarliga symptom”

Han ser allvarligt på den skandinaviska upptäckten av bakterien som inte yttrar sig förrän den angripit insidan av kroppen.

– Har man oförklarliga symptom som nervbesvär, huvudvärk, trötthet, feber eller ledbesvär så ska man söka sjukvård och allra helst berätta om man varit ute i skog och mark, säger Rolf Gustafson.

– Man vet att tillfrisknandegraden är väldigt beroende på att man upptäcker infektionen så snart som möjligt så att man kan få behandling. Därför är det också viktigt att få ut den här informationen till vårdcentralerna och primärvården.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln