Efter granskningen: Sex förbund blir av med pengarna

Uppdaterad 2017-09-26 | Publicerad 2017-09-25

Sportbladets granskning ”Orent spel” visade hur skattemiljoner hamnar hos idrottsförbund som inte uppfyller reglerna.

Nu stryps utbetalningarna och sporterna riskerar att kastas ut ur RF.

– Pengar har gått till idrott, inte till tjusiga middagar på Operakällaren, men det är ändå inte okej, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

”Det är en skandal om de uppgifterna stämmer. Jag är djupt upprörd. Förbannad är namnet”.

Så sa idrottsminister Annika Strandhäll (S) i maj efter att ha läst Sportbladets granskning ”Orent spel”. Hon gav statssekreterare Agneta Karlsson i uppdrag att åka till det pågående Riksidrottsmötet i Karlstad och reda ut sanningshalten i det artiklarna påstod – samt hur svensk idrotts viktigaste organ skulle agera för att rensa upp i registren.

Ministern: ”Det är bidragsfusk”

Granskningen utgick ifrån Riksidrottsförbundets krav på att förbund ska ha minst 25 aktiva föreningar i landet. Är din sport mindre än så ska du i första hand bli av med 200 000 kronor i årligt stöd bidrag och i förlängningen uteslutas så att du inte får en skattekrona i exempelvis aktivitetsstöd (så kallat LOK-stöd).

Sportbladet kunde visa att specialförbunden för dragkamp, landhockey, casting samt bob och rodel inte hade 25 aktiva föreningar, trots att de uppgav en högre siffra till RF.

Fulspelet eller ignoransen bland befintliga medlemmar pågick medan idrotter som lacrosse, cheerleading, surfning, islandshäst och e-sport förde en till synes tröstlös kamp för att komma in i RF.

– Det är otroligt viktigt att skattebetalarnas medel går till rätt saker och det de är avsedda till. Om det här stämmer är det bidragsfusk. Vad det handlar om är också relationen mellan regering, riksdag och idrottsrörelsen. Den bygger på förtroende. Vi måste kunna lita på att de uppgifter vi får stämmer, sa idrottsminister Strandhäll.

Efter publiceringen initierade Riksidrottsförbundet en grundlig utredning av sina medlemmar. De nio minsta specialförbunden synades, årsmötesprotokoll och medlemsförteckningar krävdes in och undan för undan konstaterades att listorna var fulla av nerlagda föreningar.

”Vi måste kunna lita på dem”

Bara tre av förbunden klarade kravet på 25 föreningar. De sex andra – Svenska Biljardförbundet, Svenska Bob och Rodelförbundet, Svenska Landhockeyförbundet, Svenska Racerbåtförbundet, Svenska Dragkampförbundet och Svenska Dövidrottsförbundet – får omedelbart bidragen på 200 000 kronor för 2018 strypta och riskerar uteslutning vid nästa Riksidrottsmöte som sker 2019 i Jönköping.

– Vi noterade att det du skrev om inte var acceptabelt. Då fanns det två vägar. Antingen att tiga ihjäl eller att kolla sanningshalten, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Han betonar att skulden inte ligger på nerlagda föreningarna utan på förbund som är släpphänta i sin kontroll och fortsätter att håva in bidrag.

– Det är inte enskilda idrottsmän som fuskar. De som felar här är specialförbunden. Det finns 20 000 föreningar i RF. Vi måste kunna lita på att varje specialförbund har koll på sin medlemsmatrikel. Det är där det har brustit, säger Eriksson.

”Ingen möjlighet att kontrollera alla”

Idrottarna i sig är inte skyldiga. Är det här alltså en historia utan bad guys?

– Nej, det kan vara alla möjliga. I vissa fall har någon missat, men det mer naturliga är att man i all välvilja, för att man tycker att idrotten är viktigt, inte har varit tillräckligt misstänksam. Att man inte tycker att reglerna måste uppfyllas. Ta i fotbollen, om domaren blåser frispark för AIK och jag hejar på AIK. Då kan jag tycka att det är felaktigt men jag har att acceptera frisparken ändå om jag tror på spelet idé. Reglerna måste gälla. Du kan kalla det bad guys eller något annat, men det har inte varit tillräcklig respekt för de regler som finns. Det faller på respektive specialförbund.

Hur överraskande kom uppgifterna i granskningen för er?

– När du publicerade det här tänkte jag att en tidigare magkänsla kunde visa sig rätt. Det kändes som något som måste tas på allvar.

Finns det inget mått av naivitet av RF att låta förbunden kontrollera sig själva, trots att deras bidrag styrs av att de inte får för lågt antal föreningar?

– Vi säger nej. Vi har drygt 20 000 föreningar och ingen matematisk möjlighet att kontrollera alla. Vad vi gör är att bedriva stickprov.

RF ska nu träffa de sex berörda förbunden och ”föra samtal om situationen”.

Vid Riksidrottsmötet 2019 ska ett förslag om nya medlemskriterier behandlas. Men att sänka ribban till femton eller tio föreningar tror inte Björn Eriksson är rätt metod. Om de befintliga kriterierna kvarstår och inte det ploppar upp massor av exempelvis landhockey- eller rodelklubbar 2018 kommer sannolikt sex medlemmar att tvingas ut ur RF.

– Det talar allt för om de inte klarar kraven, säger Eriksson.