SOK-basens garanti: Åtta miljarder kr

Publicerad 2017-04-28

Från vänster: Eva von Wowern (kd), David Lindberg (l), Joakim Aspeheim (c), Richard Brisius (SOK), Åsa Linares Norlin (SPK), Anna König Jerlmyr (m), Hans Vestberg (SOK), Anette Norberg (SOK) och Peter Reinebo (SOK) i samband med fredagens möte i Stockholms Stadshus.

Drömmen om OS och Paralympics i Stockholm lever.

Under ett möte med Stockholms politiker gav SOK-ordföranden Hans Vestberg ett tungt argument för att inte begrava planerna.

Eller ett?

Åtta miljarder argument.

I onsdags verkade allt hopp om vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026 ute. Socialdemokraterna var det enda partiet som var odelat positivt till initiativet och utan Stockholm stads stöd kan inte SOK gå vidare med en formell ansökan.

Men Hans Vestberg var inte redo att ge upp riktigt än. SOK-ordföranden samlade partigrupperna till möten för att, som han uttryckte saken, reda ut eventuella oklara fakta.

Skattebetalarna kan få ta notan

Under fredagen satt Vestberg ner med representanter från allianspartierna och socialdemokraterna. Efteråt är han nöjd, men sträcker sig inte så långt som att påstå att politikerna har bytt åsikt.

– Det var en positiv dialog med dem. Det är inte säkert att det går att ta framåt, men vi tycker fortfarande att det finns förutsättningar för att fortsätta, säger Hans Vestberg.

Politikernas skepsis bygger till stor del på den osäkra kostnaden för ett OS. Skattebetalarna riskerar att få betala miljardnotan. För att underlätta för värdstäderna har IOK (Internationella olympiska kommittén) flaggat om en höjning av bidragen som arrangören får, men med hur mycket har de inte sagt.

Garantin: åtta miljarder – minst!

Hans Vestbergs huvudmål med att träffa politikerna var att skingra osäkerheten.

– Jag har haft en dialog med Thomas Bach (IOK:s ordförande). De har bedyrat att den slutliga siffran kommer inom en vecka och jag vet vad den ligger på. Den är definitivt i häraden runt åtta miljarder kronor eller bättre, säger Vestberg.

SOK:s preliminära budget för en eventuell OS-ansökan är på strax under 14 miljarder kronor. Skulle IOK:s bidrag vara så stort som Vestberg påstår så täcker det 60 procent av budgeten.

Så vad händer nu? Hans Vestberg kan inte göra mycket mer än att vänta på om de åtta miljarderna förändrar politikernas nej.

– Vi låter dem smälta det här över helgen och första maj, sedan tar vi omtag på tisdagen och ser hur intrycket är. Efter det vet vi om vi kan sätta fart på det här igen, säger han.

Ansökan om att få arrangera OS 2026 ska lämnas in under sommaren 2018 och IOK utser värdstad i september 2019.