”Hade ett väldigt positivt snack med Kim”

Nye förbundskaptenen Glenn Solberg i stor intervju

Publicerad 2020-02-14

Glenn Solberg är ny svensk förbundskapten i handboll.

Då kan två av 10-talets bästa svenska spelare göra comeback i landslaget till OS-kvalet: Kim Andersson och Niclas Ekberg.

– Vi hade ett väldigt positivt snack. Men han sa varken ja eller nej, säger Solberg om samtalet med Andersson.

Möt norrmannen i en längre intervju om OS-kvalet, krogkvällen under EM och hur Sverige ska spela i framtiden.

Glenn Solberg.

Norge har gått om Sverige i handboll och blivit en toppnation också på herrsidan.

Då anställer Sverige en norrman som ny förbundskapten – Glenn Solberg som efter EM-debaclet tagit över efter Kristján Andrésson.

Så första frågan är given: vad kan vi hämta från Norge?

– Vi ska vara ödmjuka och inse att vi kan lära av flera länder och flera idrotter. Vi ska inte kopiera någon men vi kan lära av de bästa. Norge har utvecklats mycket genom sitt eget arbete. Men de har också väldigt stora resurser. De har haft en del projekt och haft möjligheten att jobba tätt på landslagsspelarna och haft många samlingar, säger Solberg och fortsätter:

– Det jag vill bidra till är att skapa en röd tråd från herrlandslaget ner genom ungdomslandslagen, ha en tät dialog med förbundskaptenerna i ungdomslandslagen och skapa en utvecklingskultur där vi hela tiden försöker bli bättre för varje dag. Det blir ett viktigt arbete för mig.

”Ska spela med fart, bredd och snabba bollsläpp”

Men det är ett långsiktigt arbete.

Solbergs viktigaste uppgift just nu är att försöka lotsa Sverige till OS via ett mycket tufft OS-kval den 17–19 april i Berlin.

Han samlar sin första landslagstrupp blott fyra dagar innan dess. Han kommer alltså få fyra träningar på sig att lyfta ett stukat lag som misslyckades i hemma-EM till att kunna slå ut två av landslagen från Tyskland, Slovenien och Algeriet.

– Det är extremt kort tid så tanken har helat tiden varit att OS-kvalet är en grej där med ett tydligt mål mot vilket vi mobiliserar allt vi har nu. Det finns inte tid till många ändringar. Allt som sker efter kvalet blir med en mer långsiktig tankegång.

– Det kommer att bli fokus på attityd, hållning och vilja. Sedan får vi försöka vara taktiskt smarta. Vi ska vara ett kollektiv som spelar för varandra och som spelar med mycket bredd, fart och snabba bollsläpp.

Solberg anställdes på deltid i förbundet den 1 september för att gå upp till heltid från den 1 januari. Hösten tillbringade han med att åka runt och träffa de svenska ligaklubbarna och de flesta svenska landslagsspelare.

Det var det närmaste han kom landslaget innan han tog över efter EM.

Hade du velat vara mer involverad tidigare med tanke på hur lite tid du får med laget inför OS-kvalet?

– Ja, från början ville jag det. Men jag respekterade sedan beslutet till 100 procent. I efterhand tänker jag att det kanske var bra att det blev som det blev. Nu kommer det in en ny ledning med blanka kort och sätter en ny kurs.

”En väldigt intressant spelare”

I detta nu är Solberg ute och träffar landslagsaktuella spelare igen.

Med tanke på högerniosituationen i EM med tillägget att det är osäkert när Albin Lagergren är tillbaka från sin hjärnskakning är det förstås intressant hur Kim Andersson tänker efter att tackat nej till EM av familjeskäl. Och hur Solberg tänker om 37-åringen.

Kim Andersson.

– Kim är en extremt duktig spelare som kan spela båda vägarna (anfall och försvar). Han har en spetskompetens och kan det mesta. Det är klart att han är en väldigt intressant spelare.

Han har haft ett snack med Andersson, som redan under EM öppnade upp för en comeback i OS-kvalet och sa: ”man ska få frågan också”.

Vad sa Kim om OS-kvalet?

– Vi hade ett väldigt positivt snack. Men han sa varken ja eller nej.

Pratade ni bara om OS-kvalet eller om landslagsspel på sikt också?

– Vi pratade generellt om hur långt han såg och vilken situation han är i.

Niclas Ekberg är en annan rutinerad stjärna som tackat nej till landslaget. Solberg träffade honom i Kiel i onsdags och i en intervju med Sportbladet i dag gläntar 31-åringen på dörren till en landslagscomeback i OS-kvalet.

– Jag har haft en dialog med Niclas sedan i januari. Det är en extremt bra spelare. Kim och han är professionella killar som vet vad som krävs, säger Solberg.

Ska prata om krogkvällen

När vi är inne på enskilda spelare: Kim Ekdahl Du Rietz framförde rätt tuff kritik mot landslagsledningen och förbundet kring hanteringen av krogkvällen i en intervju med Sportbladet direkt efter EM – får det någon betydelse för dig?

– Jag kommer att flyga ner till Paris och ta ett snack med Kim om hur han ser på framtiden och det som hände och så får vi se vad som händer efter det. Det är en fantastisk handbollsspelare när han är på topp.

Krogkvällen, ja – kommer du att införa hårdare/tydligare regler?

– Jag har alltid varit väldigt upptagen av värderingar och hållningar. Det vill jag ha fokus på också som svensk förbundskapten. Vi ska ha fokus på det varje dag, både på och utanför planen.

Kim Ekdahl Du Rietz.

Vad tänker du om krogkvällen under EM?

– Det var inte rätt att göra så. Jag vill egentligen inte säga så mycket om det. Jag tror alla förstår att det inte var det bästa man kunde göra under ett mästerskap på hemmaplan. Det är något vi får prata om, städa undan och köra vidare. Jag vill framåt. Jag vill komma in med ett blankt papper och tillsammans med spelarna och övriga ledare sätta en ny kurs och standard för hur vi ska ha det.

Fler tvåvägsspelare

Är det någon av landslagsspelarna som sagt att han inte är tillgänglig i OS-kvalet?

– Nej. Jag har inte pratat med varenda en men alla de jag pratat med är positiva och motiverade till att fortsätta i landslaget.

Är det någon spelare utanför EM-truppen, förutom de etablerade som tackade nej till EM, som känns extra intressant?

– Det finns flera duktiga spelare som gör det bra i Tyskland.

Vi är många som tycker att anfallsspelet i EM präglades av dåligt tempo och individuella prestationer snarare än ett kollektivt spel – kommentar?

– Försvars- och målvaktsspelet var väldigt bra. Det vi ska mest fokus på nu är kontrings- och anfallsspelet. Sverige har fantastiska spelare som spelar bra i sina klubblag. Då är det bara fortsätta trycka på det vi vill ha fokus på: fart, bredd och bollsläpp.

Andrésson bytte väldigt många spelare anfall/försvar i EM, alternativt hellre lät det starkare försvarsalternativet spela på positionen än den mer utpräglade anfallsspelaren, och Sverige kan avundsjukt titta på Norges alla tvåvägsspelare.

Hur ser du på det här med envägs- kontra tvåvägsspelare?

– Jag ska jobba för, och ha fokus, på att vi ska ha fler som spelar båda vägarna. Det är viktigt för både landslag och klubblag att använda spelarna i försvaret. Man får kanske ta ett-två mål mer mot sig men helheten blir bättre. Det blir enklare för tränaren och ger ett annat kontringsspel.

Många ropar efter att landslaget måste ha ett 7-mot-6-spel om inte anfallsspelet fungerar och ett alternativ bakåt till 6–0-försvaret – vad säger du?

– På lång sikt ser jag att man måste ha alternativ, både i form av 7-mot-6-spel och i försvaret, säger Solberg.