Björn Eriksson hotad: De är reptilhjärnor

RF-basen frias från jävanklagelser i utredning

Publicerad 2019-09-05

Supportrar från flera lag krävde Björn Erikssons avgång. Nu frias han från misstankar om jäv.

Björn Eriksson frias från misstankar om jäv.

Nu när utredningen är färdig berättar RF-basen om hoten och aggressionerna som riktats mot honom och familjen.

– Det inte jättekul att utsättas för en jäkla massa påhopp och hot. De ger sig på barnen, säger han.

Stormarna blåste upp i somras. Efter ett par artiklar i Expressen var Björn Eriksson på sina håll Idrottssveriges mest avskydda person.

RF-basen påstods sitta på dubbla stolar, då han i närtid hade lobbyistuppdrag för vaktbolag och drev utvecklingen mot färre poliser och fler vakter på svenska idrottsevenemang.

Svensk elitfotboll reagerade. Supportrar rasade och krävde hans avgång. Skodde sig Eriksson på bekostnad av idrottens bästa?

Anmäldes 139 gånger

Björn Erikssons fann att hans senaste vapen vreds mot honom själv. Till RF:s nystartade visselblåsartjänst, ämnad för känsliga ärenden där barn for illa i sina föreningar, inkom 139 anmälningar om ordförandens olämplighet.

Ett par månader senare frikänns Björn Eriksson i en oberoende utredning av Setterwalls Advokatbyrå, beställd av RF. Där understryks att Eriksson har haft närliggande uppdrag som skulle kunna innebära en intressekonflikt, men att dessa rapporterats och godkänts av RF:s valberedning.

Utredaren finner heller inga belägg för att RF skulle ha förändrat sitt säkerhetsarbete sedan Björn Eriksson tillträdde som ordförande, vilket talar emot att han agerat egennyttigt och jävigt.

Med resultatet i hand ser inte RF något skäl att sanktionera sin ordförande, som sitter kvar på sin post till 2021.

”Det är en riggad historia”

Så vad återstår? På telefon förklarar Björn Eriksson att han vill lägga allt bakom sig. Men först verkar han behöva vädra sin irritation över de senaste månaderna.

– Jag är glad frågan är ur världen, men inte överraskad. Jag har hela tiden haft uppfattningen att trams är trams. Det är en riggad historia, säger han.

Hur ser du på att anmälarna var så många?

– När man inför en visselblåsartjänst avsedd för mobbade barn och sexuella övergrepp och den beläggs, efter anvisningar på internet, med över hundra anmälningar om att man är korrupt och tokig så är det inte vår mening. Då känns det jäkligt kymigt. Det tar energi från vad tjänsten är till för.

Vad har turerna inneburit för dig som person?

– Det inte jättekul att utsättas för en jäkla massa påhopp och hot. De ger sig på barnen. Det är en vulgaritetsnivå som är långt, långt från vad man säger sig stå för. Det är ett brott att hota. Man får bara vara glad att man har framtiden bakom sig.

Du menar det, dina barn har hotats?

– Ja. Jag ha varit med som rikspolischef förr. Det är vissas sätt. Tittar du närmare så ser du att några få människor pilotar det här och att några reptilhjärnor följer efter. Därför står det dra och helvete följt av samma sexuella anspelningar på vad man ska göra med sin mamma. Jag gillar inte den sortens populistiska obduceringsövningar.

”Ska hindra självmordsbombare”

Han har vänt sig till polisen med de värsta hoten, säger han, men ber att inte behöva beskriva det mer ingående.

– Det ringer folk på nätterna. Bostadsadresser och telefonnummer läggs ut. Jag har fått ge mig ifrån tunnelbanan för att folk säger att man är en idiot som saknar existensberättigande. Många bara snedtänder. De lever i annan värld.

Eriksson tröskar vant igenom sakfrågorna, upprepar vad som står i utredningen. Fotbollen ansvarar för sin egen säkerhet. Han har inte påverkat hur polisen agerat på operativ nivå utan haft i uppdrag att bekämpa terrorism i samband med idrottsevenemang. När den på vissa håll förhatliga villkorstrappan infördes för fem-sex år sedan möttes den av hallelujarop, påstår han.

– Och nu utsätts jag för obehag för att det från idrottsrörelsen finns ett starkt intresse för att visitera och hindra exempelvis självmordsbombare att spränga 40–50 djurgårdare eller AIK:are på läktarna. Problematiken är att det finns en kriminell hotbild, inte åtgärderna.

”De har inte monopol”

Har du varit nära att hoppa av RF?

– Svar nej. Jag är tillräckligt irriterad. Jag har blivit ledsen över att folk spelar med, men också noterat att väldigt, väldigt många inte har fallit in i trallen. Det har inte varit en så allmän spottkoppsliknande historia som det har verkat på vissa håll.

För vissa har de här frågorna varit ofantligt viktiga. Du kallar anmälningarna för trams. Vad tror du händer nu?

– Ett av problemen är att man förväntas vika ner sig och tiga. Men bara för att man är högludd har man inte mer rätt än andra. Jag noterar att några driver frågan, men bara för att de hörs har de inte monopol på att kalla sig supportrar. Det finns många, många andra.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.