Svensk VM-succé: ”Framtidens handboll”

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige imponerade stort i nyckelmatchen mot Japan i VM.

Utklassningssiffrorna slutade på 34–26 mot den hårdsatsande värdnationen.

– Det här var framtidens handboll, säger expertkommentatorn Claes Hellgren i TV6.

Sverige radade upp snygga anfall och avslut i den viktiga VM-matchen.

Framförallt mittsexan Linn Blohm och högernian Melissa Petrén låg bakom Sveriges uppvisning.

– Petrén gjorde sin livs match, det är ett sensationellt genombrott och vi fick se en ny stjärna födas. Blohm var en lika bra mittsexa som norskan Heidi Löke som är världens bästa handsbollsspelare, hon har aldrig varit så här bra tidigare. Duon Petrén-Blohm var en megasuccé, det var världsklass, säger Claes Hellgren.

Stockholmskt samarbete

24-åriga Melissa Petrén från Huddinge utanför Stockholm, som numera spelar i Horsens i Danmark, gjorde sin tionde landskamp och gjorde fem mål och sex assist i matchen.

– Jag tänker nog inte för mycket på vad andra säger, utan jag spelar på mitt sätt och det har jag väl alltid gjort. Jag har både ett skott och ett genombrott, jag spelar med mycket självförtroende nu när jag har haft en bra höst och då flyter det bara på, säger Melissa Petrén till TV6.

27-åriga Linn Blohm från Ingarö i Stockholms skärgård, som numera spelar i Köpenhamn, var bästa svenska målskytt med sju fullträffar och hon har totalt i VM inte missat ett enda avslut och gjort 15 mål.

– Det är väldigt kul att spela med Melissa, hela landslaget vet vad hon kan och det är coolt att hon kommer in med det självförtroendet och visar hela svenska folket också. Vi har pratat mycket om hur vi ska spela, vi är bra på att anpassa oss efter varandra och hjälper varandra – jag kommer också in med självförtroende från ligan efter att ha gjort mycket mycket mål och har ett lugn i anfallen, säger Linn Blohm till TV6.

”En pulschock”

Stora stjärnan och mittnian Isabelle Gulldén tog nu plats i startsjuan efter att ha fött sonen Lias så sent som i juli, men spelade en inte lika stora roll i den här matchen.

– Det var en pulschock, båda lagen gillar att trycka och det var spring-spring-spring. Vi har många extremt bra spelare, säger Isabelle Gulldén till TV6.

1 av 3 | Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Melissa Petrén

För tredje matchen i rad inledde Sverige svagt, Japan gick upp till 5–1 trots flera räddningar av målvakten Filippa Idéhn, och Henrik Signell tvingades ta timeout redan efter 4–1.

Ett väldigt offensivt Japan med högt passningstempo, snabba fötter och flygande attacker chockade Sverige.

”Aldrig snabbare”

I det rasande tempot lyckades Sverige med sina vassa kontringar vända från 3–6 till 8–6, och gick upp till ledning med 20–13 i halvtid.

I andra halvlek kunde också Japan krympa avståndet till 17–21 innan Sverige fick överfart på spelet igen.

– Sverige har aldrig spelat snabbare anfallsspel någonsin. Det var fantastiskt underhållande handboll att titta på, säger Claes Hellgren.

Bland annat gjorde målvakten Filippa Idéhn två mål.

Både Sverige och Japan var obesegrade med två raka segrar inför matchen.

Sverige och gruppfavoriten Ryssland har nu tre raka segrar.

De tre främsta av sex lag i det första gruppspelet avancerar vidare till mellanrundan och dit tas poäng från inbördes möten med.

På torsdag spelar Sverige mot Argentina och på fredag mot Ryssland.

Publicerad: