Andersson: ”Det är för allas rätt i samhället”

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2016-07-29

Flera av Idrottssveriges mäktigaste personer tar ställning för allas lika värde.

När Sportbladet går med i Pride-paraden för tredje året i rad finns både hockeyns och fotbollens ­förbundskaptener med.

– Mitt deltagande i Pride handlar om att slå vakt och värna om samtliga hbtq-människors grundläggande rättigheter, säger Janne ­Andersson.

Varje år arrangeras runt 140 pridefestivaler, fester och parader världen över för att manifestera för sexuellt likaberättigande.

I helgen är det Stockholms tur igen.

”Stockholm Pride” hålls för 18:e gången i ordningen och Sportbladet deltar med ett eget ekipage för ­tredje året i rad.

Tar politisk ställning

Från och med klockan 13.00 slingrar sig vår rosa vagn genom huvudstadens gator och torg – och i år har både hockeyn och fotbollen sina ­högsta höns närvarande.

Janne Andersson – som nyligen ­tagit över det svenska herrlandslaget efter Erik Hamrén – gör således ­tvärtemot sin företrädare; han tar ställning i politiska frågor.

– I min fasta övertygelse och grundläggande värdering värnar jag självklart om allas rätt i vårt sam­hälle, oavsett hudfärg, politik, ­religion eller sexualitet. Och det är viktigt att ta varje tillfälle i akt att slå vakt om den rätten. Mitt deltagande i Pride handlar om det, att slå vakt och värna om samtliga hbtq-­människors grundläggande rättig­heter, säger förbundskaptenen.

”Hyllning till Sverige”

Hockeyns chefstränare Rikard Grönborg håller med:

– Jag tycker det är väldigt viktigt att visa att man representerar ett fritt samhälle där alla får vara olika. Min känsla är att i Sverige, så står vi verkligen för det här. Visst finns det mycket jobb kvar att göra, men vi är ett av de ledande länderna vad gäller acceptans och allas lika värde, så det här är en hyllning inte bara till olikheter utan också till Sverige och det vi står för, säger han.

Med på Sportbladets ekipage finns även Victoria Sandell Svensson, ­tidigare stjärna i det svenska damlandslaget och numera sportchef på EFD (Elitfotboll Dam).

– För mig är det en självklarhet att gå i tåget. Det är viktigt att visa att ­alla människor har rätt att älska den man vill och vara den man vill. Jag vill att våra barn ska växa upp i ett ­samhälle utan för­domar. Jag tror ­också att det finns fler som mig där ute och jag hoppas att jag kan hjälpa andra, säger hon.