Fyra till har slagit larm till förbundet

Friidrottsförbundet startar granskning av landslaget: Ett är allvarligt

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2017-12-13

Efter Moa Hjelmers vittnesmål om en våldtäkt under Finnkampen 2011 har ytterligare fyra personer hört av sig till Svenska friidrottsförbundet med vittnesmål av olika karaktär.

Nu startar förbundet en utredning för att kartlägga landslagsverksamheten från 2011 och framåt.

– Ett tycker jag är allvarligt för där var individen ett barn och det var en ledare på klubbnivå, säger förbundskapten Karin Torneklint om en tidigare okänd historia från 15–20 år tillbaka i tiden.

Hjelmer berättade först.

Den 23 november klev löparen Moa Hjelmer ut och vittnade om hur hon blev våldtagen av en landslagskollega i samband med Finnkampen 2011. Sedan 27-åringens vittnesmål har ytterligare fyra personer nu hört av sig till förbundet.

”Är totalt fyra kvinnor”

– Det är totalt fyra olika utöver Moa som har hört av sig olika sätt. En kvinnlig ledare och aktiva kvinnor som berättat om händelser som ofta inträffat för väldigt länge sedan. De har mest ringt upp för att de vill bidra med hur de tycker att vi ska jobba vidare med frågan och vi kommer fortsätta ha kontakt med dem, säger förbundskapten Karin Torneklint och fortsätter:

– Vi diskuterade mycket kring hur vi runt omkring kunde betett oss för att de skulle ha berättat tidigare. De har inget klockrent svar men jag hoppas att den här kampanjen ”Metoo” kommer gör att man kommer och berättar direkt.

Är de här historierna lika grova som Moas?

– Ett tycker jag är allvarligt för där var individen ett barn och det var en ledare på klubbnivå. Det är väldigt allvarligt men hon har fått allt stöd och det är 15-20 år sedan. Så det är väldig länge sedan och allt där är avklarat. Den individen kommer inte skada någon ny. Det vet vi. Två av de andra är att man passerat en gräns som inte är okej. De har velat berätta om sina erfarenheter och vad som hände.

Var alla de här inom landslagsverksamheten?

– Det allra mesta har varit utanför. En incident var på landslagssamling men det mesta andra har varit i klubbmiljö. Men det de ringt om mest är för att vi ska förstå vad som hänt och hur det ser ut. I ett av fallen har vi också agerat, eftersom de larmat om att det är en dålig kultur, men nu ville hon berätta om en annan del som hänt tidigare utanför vår verksamhet.

”Bara två personer vet”

Generalsekreteraren Stefan Olsson, som själv var förbundskapten 2011, beskriver Hjelmers berättelser som ”en kalldusch” och ”en chock”. Nu utreder förbundet, tillsammans med Moa Hjelmer, om de ska polisanmäla händelsen under Finnkampen eller inte.

Stefan Olsson.

– Moa har inte bestämt sig ännu för om hon vill göra en polisanmälan. Vi avvaktar men rekommenderar att hon gör det och vi har även kontakt med våra juridiska expertis i förbundet, säger Stefan Olsson.

Det andra Olsson övervägt är om förbrytaren ska namnges eller inte.

– Jag har försökt lägga mitt pussel och gjort mina analyser och som jag sagt tidigare handlar det i slutändan om ett antal potentiella personer. Men att göra spekulationer känns inte aktuellt i nuläget så där har jag stannat. Moa vill inte berätta, det finns bara två personer som vet vad som hänt och den respekten får vi ha.

För att utreda och förebygga eventuella nya händelser har förbundet nu startat en utredning tillsammans med Linköpings universitet där landslagsverksamheten tillbaka till 2011 ska kartläggas. Totalt 406 aktiva från seniortrupperna från 2011 och framåt ska nu kontaktas för att ombes att bidra till granskningen.

I slutet av januari hoppas förbundet ha en rapport klar till styrelsen.