Publicerad 2019-12-18

Utanför planen genomfördes protestaktioner.

På den lyckades inget lag spräcka nollan.

Men Real Madrid var närmast att näta i det första mållösa El Clásicot på 17 år.

Det var inte bara fotbollen som gjorde onsdagens El Clásico extra laddat. Stormatchen skulle ha spelats i oktober, men sköts upp efter de politiska oroligheterna i Katalonien. Protestaktioner från från den politiska rörelsen Tsunami Democràtic, som kämpar för ett självständigt Katalonien, väntades och säkerhetsläget inför matchen var därför höjt.

Redan innan matchen kom den första banderollen med texten ”Spanien, sitt och prata frihet”. Vid ett byte i den 56:e minuten kom nästa protest.

Flera fotbollar med samma budskap skickades in från läktarna och matchen fick pausas i någon minut.

– Det här är ju givetvis inte bra alls för spansk fotboll, säger experten Marcelo Fernandez.

Bales mål bortdömt

Matchen då?

Real Madrid tog över matchen i den andra halvleken och förde spelet. Gareth Bale trodde att han gav laget ledningen med drygt en kvart kvar, men domaren vinkade för offside.

Supertalangen Ansu Fati byttes in i den 83:e minuten, men han lyckades inte förändra matchbilden på sina få minuter.

Real Madrid lyckades heller aldrig få in något mål och matchen slutade 0–0. Det är första gången på 17 år som supermötet slutar mållöst.

– Vi kunde ha gjort det mycket bättre, inte för att vi spelade så dåligt. De kontrollerade matchen lite mer än vi och i vanliga fall är det tvärtom. Men vi är fortfarande i toppen av ligan och det är det viktigaste, säger Frankie de Jong till C More.

22-åringen påverkades inte av det ökade säkerhetsarrangemanget runt omkring.

– Jag var bara fokuserad på matchen. Det var fantastiskt när vi gick in på arenan. Jag fick gåshud, säger han.