Skadorna som talar för Sverige

Kryss i andra genrepet mot Ryssland

Publicerad 2019-01-06

HALMSTAD. Två spelare stod över när Sverige spelade oavgjort i VM-genrepet mot Ryssland.

Men både Jesper Nielsen och Lukas Nilsson väntas spela VM-premiären.

Det är snarare så att skadeläget jämfört med motståndarna talar för Sverige i VM.

– Det är tunga skador på tunga spelare, säger Jim Gottfridsson.

Första halvlek i det andra VM-genrepet mot Ryssland på två dagar var en inverterad variant mot gårdagens.

På söndagen i Halmstad var det Sverige som fick en skön start i stället för Ryssland, som i går.

Det stod 7–3 efter tolv minuter efter att framför allt Kim Ekdahl Du Rietz och Albin Lagergren imponerat.

Vände efter timeout

Då tog Ryssland timeout, vände på matchen och tio minuter senare stod det 13–9 till ryssarna. Detta efter erbarmligt övertalsspel och svagt försvar sedan Sverige bytt stora delar av sin uppställning.

I går hyllades den svenska bredden i truppen. Det gjorde den inte före paus i kväll. När Lagergren och Ekdahl Du Rietz klev av klappade nästan det svenska spelet ihop under en period när Simon Jeppsson och Kim Andersson var direkt svaga och man gav bort flera anfall efter tekniska fel.

I går släppte Sverige in 18 mål på hela matchen. I kväll hade ryssarna gjort 18 mål redan i paus (16–18).

Appelgren storspelade

I andra halvlek skärpte Sverige till sig, framför allt bakåt, samtidigt som Mikael Appelgren kom in i målet och storspelade.

Efter 39 minuter var man i ledning med 22–21. Sverige var sedan i lending större delen av halvleken och hade 29–27 som man tappade till slutresultatet 29–29.

De tekniska felen var lite för många också i andra halvlek.

Sveriges bäste målgörare blev Jerry Tollbring med sex mål, varav fem på straff.

Lukas Nilsson ont i foten

Andreas Nilssons comeback efter magåkomman gladde, även om han bara spelade ett fåtal anfall i första halvlek. ”Stycket” tillför en dimension i det svenska linjespelet

Däremot fortsatte Jesper Nielsen att vila med sin ljumskkänning och Lukas Nilsson stod över matchen på grund av en känning i foten.

Men det handlar om säkerhetsåtgärder.

– Jag är inte orolig för VM-premiären, säger båda två.

Tunga skador hos motståndarna

Senare på söndagskvällen kunde Sportbladet berätta att Kim Ekdahl Du Rietz fick en känning i foten i matchen men enligt Kristján Andrésson ska det ”inte vara något allvarligt”.

Det är snarare så att skadeläget talar för Sverige i VM när man jämför med motståndarna som väntar på väg fram till en semifinal (se lista här under).

Tittar vi på det inledande gruppspelet tvingas Argentina klara sig utan sin klart bästa spelare under hela VM – Diego Simonet.

Hemmanationen Danmark, som väntar i mellanrundan, tvingas spela VM utan sin givne högernia Niclas Kirkeløkke, som är knäskadad, och linjestjärnan Henrik Toft Hansen missar det inledande gruppspelet.

I Norge lämnade Kent-Robin Tönnesen återbud till VM häromdagen och ett par nyckelspelare går en kamp mot klockan inför VM sedan flera veckor.

Tunisien, som också kan dyka upp i mellanrundan, saknar en av sina absolut viktigaste spelare i Amine Bannour.

I dag kom beskedet att Österrikes kanske näst viktigaste spelare, högernian Alexander Harmann, missar VM på grund av skada.