Storfavoriten Danmark klart för EM-final

Uppdaterad 2024-01-27 | Publicerad 2024-01-26

Regerande världsmästaren var illa ute.

Då hoppade reserven Emil Nielsen in och fixade Danmarks första finalplats i EM på tolv år.

Nu ställs Sverige mot Tyskland i bronsmatchen.

Tre raka VM-guld. Men i Europamästerskap hade Danmark inte nått en final sedan 2012, på fem försök – tills nu.

35 minuter och 25 sekunder tog det innan de rödvita var i ledningen i semifinalen för första gången, efter att ha legat under med två mål (12–14) i paus.

Dessförinnan hade Danmark svårt att få hål på den storspelande tyska målvakten Andreas Wolff som inte bara bar laget utan hela landet på sina axlar.

Succéinhopp av målvakten

I den andra halvleken visade Danmark sin klass och rutin och gick både ikapp och ifrån. En direkt avgörande faktor var den inhoppande målvakten Emil Nielsen, som ersatte en av världens bästa Niklas Landin. Nielsen, som tillvardags spelar i Barcelona, såg till att Danmark sprang ifrån Tyskland i den andra halvleken, genom att länge stoltsera med en räddningsprocent på över 50.

– Vi hade problem med deras aggressiva spel och storspelande målvakt. Från 25:e minuten till slutet av matchen kontrollerade vi lite mer, säger Mikkel Hansen efter matchen.

Tyskland kom något närmare på slutet med Danmark vann till slut matchen med 29–26.

”Det kommer bli fantastiskt”

Nu väntar final mot Frankrike, om inget oförutsett händer med Sveriges protest från avgörandet av semifinalen på fredagskvällen.

– Det känns galet. Vilken vild match och galen atmosfär. Det är min första EM-final och jag är bara så otroligt taggad, säger kantspelaren Emil Jakobsen enligt DR.

Senast Tyskland stod som ensamt värdland för ett handbollsmästerskap var 2007. Då slutade det med VM-guld. Nu gör man upp en bronsmedalj på söndagseftermiddagen mot Sverige. Tredjeplatsen i EM säkrar också en OS-plats.