Bajen bragdvände: ”Känns jävligt bra”

Publicerad 2015-02-14

Hammarby var riktigt illa ute i SM-kvartsfinalen mot IFK Vänersborg.

Då - vid ställningen 1-5 - svarade Bajen för fyra mål på 17 minuter, tvingade fram en förlängning och avgjorde från straffpunkten.

– Jag är trött - men det känns jävligt bra, säger målvaktshjälten Patrik Hedberg efter 9-8-segern.

Zinkensdamm är en mardrömsarena för IFK Vänersborg och det har sällan blivit tydligare än när SM-slutspelet drog i gång.

Gästerna fick en drömstart på matchen och ledde med 0-2 redan efter fem minuters spel. Det var, skulle det visa sig, bara början.

När 20 minuter återstod av kvartsfinalen ledde IFK med 1-5. Spöket såg ut att vara bortjagat. Vänersborg hade i princip säkrat den andra segern på ”Zinken” sedan Hammarby gjorde elitseriecomeback 1995, den första segern sedan kvartsfinalspelet 2002.

Då svarade Hammarby för årets vändning. Jonas Enander, Jesper Jonsson, Stefan ”X:et” Erixon och Kalle Spjuth gjorde varsitt mål på 17 minuter och tvingade fram en förlängning, som blev mållös.

Dramatiskt avgörande

Matchen gick således till straffar och även där var det fördel Vänersborg, sedan suveräne IFK-målvakten Pertti Virtanen räddat Robin Sundins skott och sett Robert Rimgård skjuta utanför.

Både Martin Röing och Christoffer Fagerström hade chansen att avgöra från straffpunkten, men kapten Röing missade målramen och Bajen-keepern Patrik Hedberg räddade Fagerströms projektil.

Det krävdes en extra straffomgång för att få till ett avgörande, och då satte Ulf Einarsson sin straff varpå IFK-junioren Joakim Johansson sköt över.

– Man vill ju vara hjälte och ta bollarna, och nu räckte det att ta en, säger Patrik Hedberg till Sportbladet efter dramat.

Matchbilden var väntad. Hammarby förde spelet men IFK spelade disciplinerat i försvaret, kontrade framgångsrikt och utnyttjade sina målchanser. Joakim Hedqvist, den evigt unge skarpskytten, svarade för tre av IFK:s mål.

Det hjälpte inte. IFK Vänersborg kan inte vinna på Zinkensdamm. Historien berättade att Hammarby skulle få sista ordet, och så blev det.

– Vi var inte jättebra i den här matchen, men fick energi när vi gjorde ett mål i andra halvlek. Sedan rullade det på. De gick på knäna och såg trötta ut, säger Patrik Hedberg.

Nöjd matchvinnare

Efter matchen skiner han ikapp med strålkastarna på Zinkensdamm. Han är trött, men framförallt är han stolt.

– Det är viktigt att ta första matchen. Vi var inte riktigt med i början, men har en sjuk moral. Det visar vi genom att hämta upp 1-5 när det bara är 20 minuter kvar. Vi ger oss aldrig, säger han.

Även i ABB Arena, där Västerås tog emot Bollnäs, gick matchen till förlängning sedan hemmalaget vänt 0-2 till 2-2. Då, när det verkligen gällde, avgjorde Västerås glödhete anfallare Jonas Nilsson.

Sandviken inledde kvartsfinalserien med att besegra Broberg med 3-1 i Göransson arena. Erik Pettersson gjorde två av målen.

Daniel Andersson och David Karlsson blev också tvåmålsskyttar när deras Villa Lidköping på bortaplan slog Edsbyn med 4-1.

Nästa omgång i kvartsfinalserierna spelas på tisdag.