Här är planen för OS till Stockholm 2026

Publicerad 2017-01-27

Hammarbybacken i Stockholm kan bli OS-arena 2026. Arkivbild.

Stockholm sade nej till vinter-OS 2022.
Men enligt Stockholms stads utredning är det både "möjligt och önskvärt" att samarrangera OS 2026 med Södertälje, Falun och Åre.

Stockholms stads säger inte "ja" till OS ännu. Men utredningen visar att staden vill och ska gå vidare med planerna att söka värdskap för vinter-OS och Paralympics 2026.
– Det här är en process som startar med utredningen i dag. Den kommer att gå ut på en remissomgång, och det är också en utredning som är en förutsättning för de politiska partierna att gå vidare och fatta sina interna beslut, säger finansborgarrådet Karin Wanngård.
– Sådant här skapar otroligt många jobb, tillväxt och en rullning i ekonomin som vi behöver. Det skulle göra att Stockholm blir synligt i hela världen.
Sveriges olympiska kommitté (SOK) stödjer en svensk ansökan.
"Efter att Stockholms stad har studerat remissvaren är inriktningen att innan sommaren gå vidare med ett beslut i kommunfullmäktige för att ge stöd till en OS-ansökan. Nästa steg är en anmälan av Stockholm till IOK som "Candidate City", vilket görs av SOK i mars 2018, ansökan förutsätter att både staten, berörda kommuner och idrotten är positiva", säger ordförande Hans Vestberg på SOK:s webbplats.

Gubbängens IP ska husera curling enligt planen.


SOK, som är en av flera aktörer som nu ska studera utredningen i detalj för att komma in med synpunkter och kompletteringar, är också positivt inställt till vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2026.
Diskussionspunkter lär bli att stadens utredning vill dela arrangemanget med både Falun (backhoppning) och Åre (alpint), samt förlägga ishockeyns gruppspel i Södertälje.

"Etisk ledstjärna"

Förespråkare för OS – Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, Parasportförbundets ordförande Margareta Israelsson och Hans Vestberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté – skriver på DN Debatt att OS och Paralympics i Stockholm 2026 kan bli en etisk, ekonomisk och miljömässig ledstjärna för idrottsevenemang.
Enligt planen för ett OS i Stockholm ska befintliga arenor användas och det ska finnas en plan för fortsatt användning av de nya arenor som eventuellt behövs, transporterna ska minimeras och schyssta arbetsvillkor ska gälla för alla som engageras. För att undvika risken att spelen blir lidande av varmt väder ska all snö som används produceras på konstgjord väg, enligt debattörerna.
"För oss gäller det nu att lyssna och ha en nära dialog med våra medlemsförbund och ta reda på deras inställning och syn på möjligheterna till ett OS och ett Paralympics i Sverige 2026", säger RF-basen Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Beslut 2019

Regeringen ska sedan i höst ta beslut om en eventuell ansökan. En anmälan om intresse för att arrangera spelen ska vara inlämnad till Internationella olympiska kommittén (IOK) senast i januari 2018. Beslut om värd för vinterspelen 2026 tas under sommaren 2019.
– Den totala kostnaden hamnar på 13,6 miljarder kronor, säger utredare Jesper Ackinger.
Internationella olympiska kommittén (IOK) har fördubblat bidraget som värdstäder får för att arrangera OS och Paralympics. Just nu är den summan 880 miljoner dollar, cirka 7,76 miljarder kronor med dagens dollarkurs.
Utredare Ackinger hävdar dock att IOK-stödet landar på 6,77 miljarder. Ackingers utredning hävdar också att intäkter från OS blir exakt detsamma som kostnaderna, alltså 13.6 miljarder kronor.