ALINGSÅS. Sävehof är historiska mästare.

Målvakten Agust Eli Björvinsson avgjorde femte finalen i andra halvlek.

Det brukar vara seriesegraren som också tar hem SM-guldet efter slutspelat slutspel.

Så hade det varit i 12 av 18 säsonger under 2000-talet.

Vid övriga tillfällen hade det oftast varit serietvåan.

Sedan slutspelet återinfördes 19657/68 hade aldrig ett lag utanför topp-fyra i serien vunnit guld.

Men nu har det hänt: seriesjuan Sävehof har slagit ut tvåan Malmö i kvarten, trean Skövde i semin och i kväll besegrade man fyran Alingsås på bortaplan i ett fullsatt Estrad i den femte och avgörande finalmatchen.

Målvakten vände matchen

Första halvlek var en tajt historia som bitvis präglades av fysiskt spel, straffar, missade frilägen, tekniska fel, få kontringar och utvisningar med påföljande övertalsspel.

Bäst på plan så långt var Alingsås målvakt Niklas Kraft som räddade mer än hälften av skotten (10/19).

Direkt efter paus fortsatte målvakten vara bäst på plan men nu var det Agust Eli Björgvinsson, Sävehofs målvakt, som spikade igen – helt. Det tog tio minuter innan Alingsås kunde göra sitt första mål och då hade Sävehof vänt matchen till 15–11 som blev 19–13 efter 45 minuter.

Sävehof kunde spela ut och sätta det mesta samtidigt som Alingsås blev stressade, tagna av stundens allvar och så småningom uppgivna.

Andra halvlek blev nästan ett antiklimax när den avgörande matchen blev den mest ojämna av de fem i finalen. Sävehof vann med 27–20.

Står utan tränare

Guldet är herrarnas första på sju år och fullbordar stormakten Sävehofs bästa säsong genom tiderna: guld både på dam- och herrsidan samt final i fem av sex klasser i USM i början av månaden.

Men nu står mästarlaget utan tränare. Andreas Stockenberg lämnar för allsvenska Alstermo och trotjänaren Anders Eliasson slutar med handbollen.

Årets komet i svensk handboll, och lagets bäste spelare sett över hela säsongen, Oskar Sunnefeldt flyttar till danska Sönderjyske, trotjänaren Viktor Ottosson lägger av och veteranen Joakim Larsson står utan kontrakt.

Ottosson är rörd efter att ha avslutat karriären med ett SM-guld.

– Det är så stort, det går inte att beskriva. Ska man sluta på något sätt är det så här, säger han i C More.