Kräver helikopter och privatplan

Stjärnan stämmer norska skidförbundet

Publicerad 2019-03-21

Alpinstjärnan Henrik Kristoffersen stämmer det norska skidförbundet.

Detta då 24-åringen menar att de hindrar honom från ett sponsoravtal som skulle ge tillgång till privatflyg, helikopter och en egen fysioterapeut, skriver VG.

Bråket om sponsorpengar är inget nytt i norsk idrott. Längdstjärnan Petter Northug stod länge utanför det norska landslaget för att kunna förhandla fram mer lukrativa personliga sponsoravtal och nu kräver alpinåkaren Henrik Kristoffersen samma frihet.

Bråk om logga på hjälmen

Bakrunden är ett bråk om loggan på hjälmen när åkarna tävlar. Kristoffersen vill kunna sälja platsen själv till en personlig sponsor samtidigt som norska skidförbundet redan lovat annonsplatsen till en av sina investerare.

Kristoffersen har nu stämt skidförbundet för att få sin vilja igenom och i veckan inleddes domstolsförhandlingarna. 24-åringen förklarade då att hans motivation inte är pengar utan bättre förutsättningar för sitt idrottsutövande.

Det dryckesföretag som vill sponsra norrmannen har bland annat lovat en personlig fysioterapeut på heltid och tillgång till ett läkarteam.

– Sedan är transport en viktig sak. Det handlar om hur man tar sig till och från träning. De vill vid behov tillhandahålla en helikopter och privatflyg till och från tävlingar. Det gör de redan för x antal åkare. Dessutom uppgraderar de flygbiljetten till ”business class” på långa resor. Tid är en extremt viktig faktor i alpint 2019. Det handlar om hundradelar och att ha så mycket energi som möjligt, säger Kristoffersen i rättssalen enligt VG.

”Är frustrerande”

Under förhandlingarna med det norska skidförbundet har Henrik Kristoffersen krävt samma förutsättningar som den privata sponsorn utlovat. Något förbundet avvisat.

– Folk kan säga att ”det där behöver du inte” men ingen vet det bättre än jag och mina närmaste. Jag är kanske den bästa tekniska alpinåkaren Norge haft genom tiderna. Det är inte samma krav nu som det var på 90-talet och tidigt 2000-tal. Det är mycket högre krav i dag. Vi ser det varje dag. Vi konkurrerar inte på lika villkor som några av de andra och det är frustrerande, säger 24-åringen.