AIK-spelaren Anna, 17, stoppas av Fifa

Reglerna ska stoppa trafficking: ”Det är jättetråkigt”

Publicerad 2018-12-11

Anna Sjödell.

Internationella fotbollförbundet, Fifa, för en hård kamp mot storklubbarnas rovjakt på unga fotbollstalanger.

Minderåriga spelare skyddas i vad som delvis beskrivs som skoningslös trafficking.

Det handlar om en vardag långt från Anna Sjödell, 17 år.

Hon vill bara spela fotboll med skollaget i USA, men fastnar i Fifa:s strikta skyddsnät.

Anna Sjödell är 17 år och studerar på high school i Minnesota, USA. Livet är intressant och fullt av drömmar på en skola med flera likasinnade idrottskillar och tjejer.

Vardagen på  Shattuck Sankt Mary School kretsar mycket kring fotbollen och Anna Sjödell har lärt känna både tränare och medspelare på ett fint sätt.

För Anna Sjödell, mittfältare i AIK, var de fotbollsmässiga möjligheterna en förutsättning för hela flytten.

– Jag ville plugga i USA men samtidigt hitta ett bra lag så jag kunde underhålla fotbollen och inte sluta. Här får jag spela fotboll varje dag, berättar Anna Sjödell för Sportbladet.

”Jag får stanna hemma och det är tråkigt”

Skolan har en seriös inriktning och fotboll finns på schemat alla förmiddagar. Landslagsspelaren Julia Roddar har exempelvis studerat på samma skola.

Visst låter det optimalt för en ung fotbollsspelare med ambition om både en sportslig och civil utveckling.

Och allt vore utmärkt om Anna Sjödell också hade kunnat representera sitt nya lag i match.

Men när det är matchdags får Anna Sjödell inte delta.

Fifa:s regler stoppar helt enkelt den 17-åriga svenskan från att delta.

 – Laget åker ofta bort på helgerna till olika stater. Då får jag stanna hemma och det är tråkigt. Det skulle det skulle betyda jättemycket att få spela. Det känns som att träna är en sak, men man tränar för matcherna, säger Anna Sjödell.

Finns en rad frågetecken

Avslaget från Fifa för ett nödvändigt så kallat ITC – International Transfer Clearance – meddelades i slutet av november. Utan ett godkännande för ett ITC kan det nya nationsförbundet, i detta fall amerikanska fotbollförbundet, inte ansöka om en överflyttning för Anna Sjödell från det svenska fotbollförbundet.

Sportbladet har varit i kontakt med Fifa, som inte kommenterar grunderna i det enskilda beslutet. Men en talesperson för Fifa meddelar följande

"Den 13 november 2018 avslog Players Status Sub-Committee, ansökan för en internationell övergång för den minderåriga spelaren Anna Sjödell, baserat på den dokumentation som skickats in. USSF (amerikanska fotbollförbundet) och SvFF (svenska fotbollförbundet) har meddelats beslutet samma dag. Motiveringen till beslutet kommer att meddelas till de berörda organisationerna framöver. Fifa har inga övriga kommentarer just nu."

Anna Sjödell från AIK stoppas av Fifa, får inte tillstånd för att spela med sitt skollag i USA under året som utbytesstudent.  17-åringen har hamnat i kläm när Fifa jagar storklubbarna.

Det finns en rad frågetecken kring beslutet, som enligt Sportbladets källor beror på de strikta regler och den aktuella situation som Fifa befinner sig i gällande sin kamp mot internationella storklubbar i syftet att skydda minderåriga. Arbetet kring en översyn av just akademiverksamheten kring minderåriga har intensifierats och det är – enligt vad Sportbladet erfar – med det perspektivet man bedömer fallet Anna Sjödell.

Skyddet av minderåriga var en av de viktigaste principerna när Fifa, Uefa och EU kom fram till en överenskommelse redan 2001. Det blev en hörnsten i regelverket kring övergångar som skrevs samma år och var det fortsatt vid 2017 års upplaga.

I en specialrapport av Fifa om skydd av underåriga står följande:

"Fifa uppmuntrar träning och utbildning av unga spelare och arbetar för att skydda deras allmänna välmående. Fifa arbetar också för och strävar mot att förhindra utnyttjandet av unga spelare och har implementerat regler som måste följas av alla 211 medlemsländer och deras anslutna klubbar, gällande internationell rörelse - för både pojkar och flickor."

Tonåringar som tvingas skriva kontrakt

Regelverket kring övergångar för minderåriga är hårt kontrollerat. Syftet är att skydda unga spelare från att bli offer i en miljö som flera internationella storklubbar, men även agenter, skapat i sin jakt på oslipade diamanter. Klubbarna har hittat lösningar som i flera fall har slutat med att unga spelare lämnats utan skyddsnät i främmande miljöer. 

Artikel 19 i Fifas regelverk – Regulations on the Status and Transfer of Player - har justerats under de senaste åren men är i grunden strikt.

För att förstå bakgrunden till beslutet får vi öppna ögonen för en internationell allvarligt problematik långt från Anna Sjödells vardag.

Juli, 2015:

Bilder av unga pojkar på simpla madrasser i en stor sovsal i asiatiska Laos sprids via media. Brittiska BBC uppmärksammar att det handlar om 23 stycken 14-åringar från olika delar av Västafrika. De har skickats till Laos där de ska ha tvingats skriva kontrakt, sova tillsammans men inte fått ersättning.

”Ett stort problem från Afrika”

Misstanken är att klubben från Laos planerar att träna upp spelarna och sedan tjäna pengar genom vidareförsäljningar.

Så här kommenterade Lars-Christer Olsson, ordförande för Svensk elitfotboll, Sef, och före detta vd på Uefa, uppgifterna till Studio Ett i Sveriges Radio:

–  Från Afrika tror jag att det är ett stort problem. Mycket större än man känner till. Men det är ju illegal verksamhet så den är svår att hålla koll på. I det här fallet är det ju till Laos, i fallen jag känner till sedan tidigare har det varit från Afrika till Sydamerika. Inom Europa har vi bättre koll, kanske mer än vad det är mellan andra världsdelar, sa han.

Betrand Traore

November 2018:

Franska Mediapart rapporterar, och hänvisar till dokument från Football Leaks, att Fifa granskar fem Premier League-klubbar. Chelsea är en av klubbarna och alla riskerar transferförbud. Anledningen är att samtliga klubbar ska ha brutit mot regelverket i samband med värvningar av minderåriga spelare från utlandet.

Chelsea har uppmärksammats tidigare.

Den 1 januari 2014 skrev stjärnskottet Bertrand Traoré från Burkina Faso på ett proffskontrakt med Chelsea. Två år senare kom det till Fifa:s kännedom att Bertrand Traoré representerat Chelsea i en vänskapsmatch mot Arsenal i slutet av oktober 2011. Bertrand var då endast 16 år gammal.

Har granskat storklubbar

Tidigare granskningar av storklubbar som Barcelona, Real Madrid och Atletico Madrid har varit framgångsrika för Fifa. Fall från flera klubbar, som Barcelona och Atletico Madrid, har under de senaste åren varit uppe i CAS (idrottens skiljedomstol) med flera fällande domar kring artikel 19 i regelverket. Det har för exempelvis Barcelona inneburit både böter och transferförbud.

Anna Sjödells lag i USA

Det är enligt regelverket inte tillåtet att genomföra en övergång för en spelare som är under 18 år, om man inte kan hänvisa till särskilda undantag.

Det finns tre huvudundantag:

1) Att familjen flyttar till ett annat land av andra skäl än rent fotbollsmässiga för den unga spelaren. 

2) Om övergången sker inom EU eller EEA och om spelaren är mellan 16 och 18 år gammal. Men då måste klubben ansvara för att spelaren får en utbildning vid sidan av fotbollen och en bra levnadsstandard.

3) Om spelaren bor inom 50 km från en gräns och fotbollsklubben som spelaren vill bli registrerad hos har sitt säte 50 km från samma gräns.

Det har under de senaste säsongerna också blivit en ökad flexibilitet och fler möjligheter än de tre undantagen ovan, bland annat för utbytesstudenter.

Det är med den grund som Shattuck Sankt Mary School har ansökt för Anna Sjödells del, bekräftar Joseph DeMay, ansvarig för fotbollsverksamheten för flickor på skolan. Han är förvånad över beskedet från Fifa.

– Vi har bett Fifa om grunderna till avslaget för Annas ITC-ansökan. Det är en process som normalt tar veckor eller månader. Det finns ingen formell tidslinje för hur Fifa svarar och de uppger endast skälen om de efterfrågas skriftligt inom en vecka efter det initiala beslutet, meddelar han. 

En annan student fick klartecken

Shattuck Sankt Mary School är som skollag anslutet till fotbollförbundet i USA. Joseph DeMay poängterar dock att skolan inte ska ses som en professionell klubb och att det därför inte borde vara vägledande i beslutet. Enligt honom finns det fem av 73 flicklag som har direkt koppling till ett professionellt lag, men att det finns en risk att Fifa buntar ihop alla.

Studenter på skolan har tidigare fått tillstånd utan problem, så sent som i somras fick en annan ung student från Tyskland på skolan klartecken från Fifa.

Enligt Sportbladets uppgifter bygger beslutet kring Anna Sjödell ändå just på paralleller till andra akademier med unga talanger och en intensifiering av kontrollen.

Joakim Frisk som är ansvarig på Bluechip, organisationen som fungerar som mellanhand mellan skolan och eleven:

 – Det unika är att Shattuck ingår i akademisystemet i US Soccer (amerikanska fotbollförbundet).  Därför måste de följa internationella regler. De måste ansöka om en ITC som innebär att de ger dispens för utbytesstudenter. Men att Annas ansökan inte gick igenom är märkligt.

Anna Sjödell med lagkompisen Savanna.

För Anna Sjödell är bakslaget tungt.

– Jag trodde att det bara skulle ta lite tid, men det känns jättetråkigt. Jag ska bara vara här under ett utbytesår. Det är inte så att jag kommit hit för att tjäna en massa pengar, säger Anna Sjödell.

Annas mamma Lena Sjödell har svårt att se värdet av Fifas agerande i dotterns fall.

– Som förälder är det svårt att förstå att något så enkelt kan gå så fel. Anna får lämna skolan och laget i sommar med ett år av bra träning med sig i bagaget men också med ett år av tappad matcherfarenhet och utan att någon gång ha burit skolans matchkläder, säger Lena Sjödell.

Hon förstår bakgrunden till regelverket, men påpekar att det slår fler när ungdomar som vill spela fotboll för att det är roligt drabbas.

”Bollen hos förbundet i USA”

Enligt Joseph DeMay väntar skolan fortsatt på motiveringen till beslutet från Fifa. Han påpekar också i ett mejl till Sportbladet att bakgrunden till artikel 19 i regelverket är goda, men får följder som ingen räknat med. Han menar att det drabbar främst unga flickor från andra länder som söker sig till USA i syfte att få en bra skol- och fotbollsutbildning. "Detta är aspekter som ignoreras av Fifa" skriver han.

Sportbladet har varit i kontakt med Svenska fotbollförbundets avdelning där övergångar hanteras. Enligt Göran Blomgren, administratör på Tävlings- och övergångsgruppen, finns det inget för SvFF att göra i det här läget. 

– Bollen är hos USA:s fotbollförbund. Vi är inte alls involverade i detta då hon lämnar Sverige för att spel i USA, säger han.

Hur ser du på Fifa:s regelverk?

– I grund och botten är det ett bra regelverk. Något var tvunget att göras. Fifa satte ner foten och det finns mängder av fall där regelverket varit av godo. Som i fallen med unga afrikanska spelare där man har försökt att bromsa rovdriften. Sen slår det fel i vissa fall, det svåra är att göra ett globalt regelverk som fungerar överallt.

Lena Sjödell anser att Fifa kan skapa regler som fungerar bättre än idag. För beslutet bidrar inte till att "främja Annas välmående", som Fifa har som syfte i sina regler.

 –Det borde vara enkelt. Vill Anna spela fotboll i USA ett år när hon går i skolan, tycker AIK det är okej och det är okej för skolan så borde det räcka. Och är det nu så att Fifa har ändrat tolkningen av reglerna är det väl inte för mycket begärt att Fifa återkommer med motiveringen omgående så att spelare, klubbar med fler vet vad de har att förhålla sig till, säger Lena Sjödell.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.