VM i meningslösa presskonferenser

Axnér: ”Jag vet inte vad de används till”

Publicerad 2023-12-10

GÖTEBORG. Tomas Axnér har lett Sverige i 33 mästerskapsmatcher.

Lika många gånger har han suttit på en presskonferens i princip utan journalister.

– Det känns som att man eldar för kråkorna, säger han.

Följ ämnen
Handboll

Det pågår inte bara ett VM i handboll just nu.

Det är också VM i meningslösa presskonferenser.

För rutinen är densamma efter varje match i varje mästerskap i handboll:

I den mixade zonen står journalisterna och väntar på spelare och förbundskaptener för att intervjua dem. På andra sidan väggen håller förbundskaptenerna och en spelare från varje lag samtidigt presskonferens – inför i princip tomma stolar.

För journalisterna har inte tid eller möjlighet att vara med på presskonferenserna när resten av spelarna samtidigt går genom den mixade zonen.

Tomas Axnér.

”Vet inte vad syftet”

Ett 20-tal svenska reportrar är på plats vid varje match på hemma-VM men ingen av dem är med på presskonferenserna.

Presskonferenserna leds av VM:s presschef Mats ”Mulle” Olsson som ber respektive förbundskapten och spelare att säga något om matchen, vilket i praktiken innebär några artighetsfraser som dessutom måste översättas av en tolk i fall inte tränaren eller spelaren pratar engelska. Någon enstaka gång är någon av de få utländska VM-reportrarna på plats, alternativt en ”journalist” anställd av det egna nationsförbundet, och då kan det komma en fråga eller två ibland.

– Jag vet inte riktigt vad tanken är med dem, säger landslagets spelmotor Jenny Carlson.

– Vilka är där inne, undrar Jamina Roberts med höjda ögonbryn.

Lagkaptenen berättar att det är ännu värre i Champions League. Då kan det vara helt tomt i salen.

– Då sitter man där och pratar till ingen.

Axnér:

– Jag gör som jag blir tillsagd. Men jag vet inte riktigt vad syftet är. Jag har full förståelse för att VM-organisationen vill ha uttalanden till sina hemsidor. Men det hade kanske varit bättre att vi bara hade blivit intervjuade av organisationen direkt efter matchen. Det hade gått snabbare. Jag vet ju också att ni står ute i den mixade zonen och väntar på mig.

Bötfälls om han nobbar

Axnér kan heller inte nobba en presskonferens. Då väntar böter. Senast Sverige arrangerade ett dammästerskap, EM 2016, blev ryske förbundskaptenen Jevgenij Trefilov bötfälld med 10 000 kronor för att han inte gick genom den mixade zonen efter en gruppspelsmatch.

Axnér får heller inte skicka sin kollega, assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg, i stället. Det tillåter inte reglerna.

Hade du velat stryka presskonferenserna om du hade fått välja?

– Säg så här: jag vet inte vad de används till. Används de verkligen till något ska de göras. Jag vet att de sänds online också men jag vet inte om någon tittar på dem. Jag kan leva med dem, men ibland känns det som att man eldar för kråkorna, säger Axnér.

VM-presschefen Olsson om syftet med presskonferenserna:

– Syftet från IHF:s sida är att ge citat till alla journalister som inte är här.

Olsson försökte faktiskt få till en ändring till dam-VM efter att upplevt herr-VM i januari och föreslog för Internationella handbollsförbundet (IHF) precis det Axnér är inne på – att man intervjuar förbundskaptenen och en spelare i den mixade zonen i stället för att ställa till med en presskonferens.

– Men det blev ingen ändring från IHF till det här mästerskapet. Förhoppningsvis blir det en ändring i framtiden, säger han.

Anna Lagerquist och Tomas Axnér.