”Hade vi varit Ryssland hade man sagt att vi var dopade”

Wolfgang Pichler i stor intervju

Publicerad 2018-02-19

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Charlotte Kalla är Sveriges största OS-profil i Pyeongchang.

Men frågan är om inte Wolfgang Pichler seglat upp som tvåa den senaste veckan.

I en stor intervju med Sportbladet pratar demontränaren bland annat om Björn Borg-drömmen, den ryska dopningsskandalen, Pep Guardiola, relationen till Björn Ferry och den svenska OS-succén.

– Hade vi varit Ryssland hade man sagt att vi var dopade. Men vi är rena, säger Pichler inför tisdagens mixedstafett i skidskytte.

Han ligger bakom den svenska skidskyttesuccén från ingenstans med ett guld och ett silver här i Pyeongchang.

Han har firat med öl.

Han har attackerat Donald Trump.

Han har erbjudit sina handskar till den svenske kungen.

Han har berättat om hur han pressat sina åkare till tårar.

Han har fått en technolåt uppkallad efter sig av sin åkare Jesper Nelin.

Den smått mytomspunne Wolfgang Pichler levererar lika mycket i spåren som i den mixade zonen.

63-åringen må vara tysk men han är definitivt en av Sveriges största profiler i vinter-OS. Här rankar Sportbladet in honom som tvåa bakom Kalla men före Foppa och kungen.

Älskar tennis

Men egentligen skulle han inte varit här.

Då tänker vi inte på avstängningen från IOK utan på att han tänkte lägga av som tränare 2014 efter sina tre år i Ryssland.

– Jag tänkte åka jorden runt och spela tennis på veterantoruren. Men så var jag tvungen att operera knäet och då blev det ingen tennis. I stället satsade jag på inomhusrodd, alltså roddmaskin. Jag blev faktiskt tvåa i tyska mästerskapen för de som är över 60 år, säger Wolfgang Pichler när Sportbladet snor åt sig en lite längre pratstund vid en pressträff i Sweden Arena, som SOK:s eget hus här i Pyeongchang kallas.

Tennis har alltid legat Pichler varmt om hjärtat.

– Jag spelade i 15 år och var en av Tysklands bästa spelare. Sedan blev jag tennistränare. Jag spelar fortfarande i den högsta ligan i Tyskland.

I OS 2002 i Salt Lake City fick han spela en match mot Mats Wilander.

– Min dröm är att Björn Borg ska spela med mitt lag i Tyskland. Det är bara så svårt att komma i kontakt med honom. Jag har aldrig träffat honom. Men skulle jag bara få kontakt med honom skulle jag be honom spela en eller två matcher med oss. Jag tror att han hade gjort det. Han är en stor hjälte för mig.

Stängdes av från OS

Pichler skulle som sagt egentligen inte varit här av en annan anledning heller.

Just före jul meddelade IOK att inga tränare eller läkare som tränade ryska idrottare under Sotji-OS fick följa med till Sydkorea och portade därmed bland annat Pichler, som tränade de ryska damerna 2011–14, från spelen i Pyeongchang.

Tre av de ryska damerna i Sotji-OS – Olga Zajtseva, Olga Viluhkina och Jana Romanova – är avstängda från OS på livstid för dopningsbrott, även om de inte åkt fast i dopningstest.

Men ett par veckor före OS ändrade sig IOK och lät vissa tränare som inte längre arbetar i Ryssland trots allt få ackreditering till OS.

Samtidigt meddelade SOK att Pichler ”inte kommer att göra några uttalanden i Rysslandsfrågan”.

Men det gör han nu för Sportbladet.

Dopningen i Ryssland inte statsstyrd

Såg du något dopningsmisstänkt när du var i Ryssland?

– Nej. Jag såg inget och jag är säker på att mitt lag var rent. Vad de gjorde bakom min rygg vet jag inte.

Han förstår att frågan om dopning kommer upp från omvärlden när han, som var tränare i Ryssland under en tid när en av de största dopningsskandalerna i historien ska ha ägt rum i landet, fyra år senare är tränare för ett svenskt lag som överraskar hela skidskyttevärlden i OS med ett gäng unga åkare som radar upp personbästa och där två av dem tar guld och silver efter att varit femma och trettonde som bäst i världscupen tidigare.

– Jag förstår det. Hade det varit en annan nation, som Ryssland, hade man sagt att vi var dopade. Men vi är rena, säger han med eftertryck.

– Men vi var bra tidigare också. Vi har haft Helena Ekholm, Björn Ferry, Anna Carin Zidek, Magdalena Forsberg... Jag vet vad som ligger bakom: hårt arbete.

Tror du på visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov?

– Min uppfattning är att hälften av det han säger är sant, hälften är lögn. Jag har läst vad han sagt om mig till norska NRK: att jag inte var inblandad men att jag måste ha sett att de tog epo. Det är inte sant och det gör mig förbannad.

Tror du att det var statsstyrd dopning?

– Nej. Det här med att man bytte ut urinprover under Sotji-OS, det är jag säker på. Och då måste FSB, alltså före detta KGB, varit inblandat för något sådant kan man bara arrangera uppifrån, från myndigheterna. Men jag tror inte det var någon systematisk dopning.

Ett erbjudande man inte tackar nej till

Han tränade sina ryska damer hemma i Ruhpolding så mycket som möjligt.

– Och åkarna testades så ofta. De tog fast tre åkare i den andra, konkurrerande träningsgruppen på en tävling i Östersund, säger Pichler och fortsätter:

– Min erfarenhet är att det var ingen som hade kontroll över det. Ryssland är så stort. Det var kaos.

– Men de var så rädda för att få dopningsfall under sitt hemma-OS i Sotji att de bytte ut alla prover. Det är min teori. Ryssland är annorlunda. Alla tror att allting är så systematiskt där, men det är det inte.

Tvekade du att ta jobbet i Ryssland med tanke på den historia med dopning som fanns redan då?

– Det var ett äventyr och handlade om så mycket pengar. Rysslands mål var att bli bästa nation i Sotji. Putin satte en oligark som ansvarig för varje idrott och vi hade tur med Michail Prochorov.

Prochorov – som är god för 77 miljarder kronor, äger det amerikanska basebollaget Brooklyn Nets och rankas som den 13:e rikaste i Ryssland av Forbes – pumpade in många miljoner i ryskt skidskytte.

Hur mycket pengar fick du?

– Det säger jag inte, men det var mycket. Du kan inte tacka nej till ett sådant erbjudande. Men det var också ett äventyr för livet som jag inte hade velat ha ogjort.

Ser sig som en fotbollstränare

Nu hyllas du överallt i Sverige efter framgångarna i OS – hur känns det?

– Alla tror att jag är superstolt över mig själv. Men det här är det fjärde laget jag bygger upp i Sverige. De har alla slutat med medaljer. Det jag är mest stolt över är laget och staben. Det visar att jag är en bra ledare.

Du har fått frågan gång om på gång under OS om vad som är hemligheten bakom succén och svarar alltid hård träning. Men alla nationer här tränar väl hårt?

– Jag tror att det är själva träningsprogrammet och upplägget som är hemligheten. Och så kan jag motivera mina åkare till att träna hårt. Vårt tränarteam håller också en mycket hög nivå. Det är inte som 1998 när det bara var jag och Leif Andersson (skjuttränaren).

Numera ser sig Pichler som en fotbollstränare som coachar ett fotbollslag med hjälp av olika specialister.

– Det gör mig också stolt; att jag, när jag passerat 60, fortfarande kan förändra mig som tränare.

Var fick du idén från att bli mer som en fotbollstränare?

– Jag är sportfanatiker och läser allting. I april varje år har jag två veckors brainstorming och funderar på vad jag kan göra bättre. Jag tittade på tyska fotbollsklubbar, hur de jobbar och varför de är så bra. De har specialister inom allting och så drar en huvudtränare upp riktlinjerna. Nu har vi också experter inom olika områden.

Pichlers hemstad ligger nära München.

Så du är Pep Guardiola eller Carlo Ancelotti nu?

– Nej, jag är Jupp Heynckes, han är också gammal, haha. Men Pep Guardiola är en av de bästa i världen. Precis som för mig är detaljer allting för honom. Jag gillar Guardiola. Han är ett fenomen.

Mitt under OS har en av de svenska åkarna, Jesper Nelin, lagt upp en technolåt på Youtube som bygger på Pichlers berömda öl-intervju efter Sebastian Samuelssons silver.

– Han frågade om det var okej att lägga ut den. Jag sa att det var det men att vi skulle dela på intäkterna, ler Pichler.

”Åkarna gick bakom min rygg”

I Vancouver 2010 förde han Björn Ferry till ett OS-guld.

Då hade Ferry och de andra herråkarna i landslaget redan gått ihop och kommit överens om att de, efter nio år, inte ville ha kvar Pichler. Men tysken visste inget då utan fick chockbeslutet efter säsongen.

Kan du förstå att de aktiva efter ett antal år får nog av dig och din krävande träning?

– Ja, men det var inte problemet här. Det var sättet de gjorde det på. De gick bakom min rygg. Det var därför jag blev arg och ledsen. De vet vad jag hade gjort för dem. Jag hade gjort allt för dem.

Tre år senare fick Pichler en hel del kritik i Ferrys bok ”Ferry Tales”, där den frispråkige norrlänningen också skrev om den frostiga stämningen i damlaget och pekade ut bland annat Helena Ekholm som en mobbare.

Hur är din relation med Ferry i dag?

– Jag skulle säga att den är bra. Men sedan håller jag inte med honom i allt.

Blev du ledsen när du läste boken?

– Ja, att han skrev så mycket om interna saker i laget och det om Helena...det var inte korrekt. Det finns vissa gränser som också Björn Ferry ska hålla sig inom. Jag har sagt till honom att det inte var rätt. Vi har ju inte sagt vad vi vet om honom, ler Pichler.