Division 1-doldisen om succén på Tiktok: ”Jag kanske inte är exakt samma person på fotbollsplanen”

Publicerad 2024-05-03

Degerfors IF:s lagkapten Lydia Vaggelyr har ett av division 1:s mest kända ansikten – utanför planen.

Vid sidan av heltidsjobb och fotboll tillbringar 30-åringen tiden med att underhålla över 84 000 följare på Tiktok.

– Det finns föreningar som inte vill att jag ska vara offentlig, säger hon.

Offentligheten har blivit en självklar del av Lydia Vaggelyrs liv. På sitt Tiktok-konto delar hon med sig av stora delar av den egna vardagen. Det kan vara allt ifrån träningsvideor, sketcher och videobloggar. På drygt ett år har följarskaran växt från 40 000 till mer än det dubbla.

– Jag får en del DM:s och kommentarer om att det är människor som tycker det är härligt att jag är genuin. Det finns många ytliga inlägg på TikTok och sociala medier överlag. Jag försöker visa hela mitt liv och vara så äkta jag kan. Jag tänker att mitt innehåll kan locka olika typer av människor.

”Måste ha lite känsla”

Men att vara en fotbollsspelare som vill dela med sig av många sidor är inte alltid lätt. Lydia berättar att hon upplever att det är få influencers som håller på med sport och visar upp sitt idrottande på sociala medier. Förståelsen är därmed inte lika stor.

– Klubbarna jag spelar i just nu, Degerfors IF och Örebro Futsal Club, är väldigt öppna för att jag är offentlig. Sedan måste jag ha lite känsla, jag kan inte gå runt och filma allt och alla.

Lydia Vaggelyr.

Hånades av motståndarklacken

Det är inte heller ovanligt att motståndare känner igen henne, något som ibland kan påverka stämningen under matchen.

– När vi spelade mot Elfsborg satt hejaklacken och skrek ”Tiktok, du är sämst” och sådana grejer. Men det är något man får bara skaka av sig.

Hon får också höra positiva kommentarer från sina motspelare.

– Det har hänt att någon kommer fram och säger att de följer mig. Då blir jag jätteglad, men sen så måste jag vara jag helt fokuserad på matchen. Jag kanske inte är exakt samma person på fotbollsplanen som jag är på TikTok.

Var tvungen att välja

Det är inte heller alltid som hennes idrottskarriär gynnats av hennes närvaro på sociala medier. Hon berättar bland annat om att hon varit på landslagsamlingar i futsal och märkt att hennes frispråkighet inte passar in.

– I ett landslag ska du helst hålla en låg profil. Så då fick jag göra ett val, men det respekterar jag till hundra procent.

Hur var det att göra det valet?

– Jag vet inte om det är exakt därför som jag inte blivit kallad till fler samlingar, men jag kan tänka mig att det skulle kunna vara så. När jag har varit på samlingar har jag fått påbackning om att jag måste tänka på vad jag lägger ut och det finns vissa grejer du måste skriva på och sådär.

Degerfors kapten är på väg mot 100 000 följare på Tiktok.

Planerar sällan

Trots detta berättar 30-åringen att hon inte hade valt bort offentligheten.

– Det är inte det som driver mig, men jag tycker det är kul att kunna jobba lite med sociala medier. Om det skulle komma ett erbjudande så skulle jag nog ändå välja att spela på lite lägre nivå i en förening som tycker det är okej, än att spela högt och sluta med det helt.

I nuläget lägger Lydia omkring 20 timmar i veckan på sitt TikTok-konto, men ändå beskriver hon sitt innehåll som kravlöst.

– Jag planerar sällan mina inlägg. Det bara blir i stunden, men sen försöker jag att lyssna på de som följer mig, vad de vill att jag ska lägga upp och svara på frågor och så här.

”En bonus”

Enligt 30-åringen har målet aldrig varit att jaga varken följare eller visningar.

– Jag påminner mig själv hela tiden om att jag inte får drivas av att jag ska bli känd eller skaffa många följare. Det ska vara roligt, inspirerande och en skön ”vibe” på min plattform.

I stället vill hon hjälpa sina följare. Hon berättar att hon fått både personliga och djupa meddelanden från människor som sett hennes videor och på något sätt fått hjälp genom dem.

– Det kan vara med psykisk hälsa, att de har tagit tag i träningen eller att de får energi av min Tiktok. Det är väl målet, att fortsätta kunna hjälpa människor och sen om det blir att jag tjänar pengar på det eller inte, det får vara en bonus.