Här är Tre Kronors PP-uppställningar

Publicerad 2016-09-10

Svenska vapnet: Så ska de spela

GÖTEBORG. Power play blir viktigare en någonsin i det korta gruppspelet i World Cup.

Tre Kronor har spikat uppställningarna som ska få förtroendet.

– Vi har redan hittat lite kombinationer, säger Gabriel Landeskog, som har fått överta Henrik Zetterbergs tänkta roll i numerärt överläge.

Efter söndagens mjukstart har Tre Kronor genomfört fyra träningar, en matchvärmning och en match.

Under hela veckan har det svenska laget nött väldigt mycket special teams: power- och box play.

I power play har det handlat en hel del om stationärt spel, men också mycket om att ta sig genom mittzonen och etablera spelet i anfallszonen.

Vikten av att det sistnämnda fungerar är någonting rådgivaren Daniel Alfredsson poängterar:

– Det blir väldigt viktigt att komma in i zonen med kontroll. Är vi väl i anfallszonen har vi spelarna som får saker att hända, säger han.

De två formationerna är klara

Alfredsson, själv en power play-specialist under sin karriär, har tillsammans med Johan Garpenlöv stort ansvar för just numerära överlägen.

– I en sån här kort turneringen kommer power play och box play vara viktigare än någonsin. Det gäller att hitta bra lösningar och ta bra beslut när vi har power play, säger Alfredsson.

De två formationerna som, åtminstone inledningsvis, får förtroendet är redan klara.

Tanken var att Henrik Zetterberg skulle spela power play med Nicklas Bäckström. Men sedan lagkaptenen tvingats tacka nej på grund av skada öppnade det för Gabriel Landeskog:

– Ja, i och med  att Zetterbergs återbud fick jag kliva in. ”Bäckis”, jag och ”Bengan” (Patric Hörnqvist) har redan hunnit snackat en del om power play, sa Landeskog tidigare i veckan.

Tanken är att Colorado-kaptenen ska ha en position nedanför den förlängda mållinjen för att avlasta spelfördelare Bäckström och även hitta passningar och ta sig in framför målet:

Mållöst i PP mot Finland

– Efter bara ett par träningspass hittade vi lite kombinationer. Power play är en sån grej där man verkligen måste vara på samma sida och snacka ihop sig, säger Landeskog.

Trots att det fortfarande är tidigt i samlingen tycker Landeskog att det finns lovande tendenser när det gäller kemi och varianter:

– Det har känts bra hittills när vi bara slängt runt pucken och hittat olika lösningar. Men vi fortsätter att snacka och hitta lösningar så vi verkligen är överens när vi kommer ut till match. 

I den första träningsmatchen mot Finland i torsdags fungerade box play snudd på prickfritt, medan det inte blev någon utdelning i power play. På tre försök fick svenskarna iväg sju skott, varav tre träffade mål.

Power play 1:

Point på blå: Erik Karlsson

Får en nyckelroll i power play. Rörlig och pucksäker som få. Ska som ensam back styra från blålinjen. Både kunna skjuta och hitta öppnande passningar.

Styra spelet från höger: Henrik Sedin

Speluppläggaren i den här uppställningen. Ska styra spelet från högerkanten och hitta de öppnande passningarna till någon av de fyra lagkamraterna.

Avlastning bakom förlängd mållinje: Daniel Sedin

Ska kunna bryta in själv eller hitta öppnande passningar till i första hand Loui Eriksson. Kan också ”rulla” och växla position med Henrik för att skapa oro hos motståndarna.

Position i slottet/framför mål: Loui Eriksson

Är den som ska ta avsluten från nära håll. Duktig att röra sig och söka fri yta. Hittade väldigt bra kemi med Bröderna Sedin, inte minst i power play, vid VM-guldet 2013.

Skott från vänster: Oliver Ekman-Larsson

Är oerhört skicklig på skridskorna. Ska röra sig mycket. Variera mellan en position på blå och även kunna fylla på och avsluta så långt ner som vid bortre stolpen sett från höger.

Power play 2

Point på blå: Erik Karlsson (Anton Strålman)

Karlsson ska spela så mycket han bara orkar i power play. Tanken är att han ska vara inne närmare två minuter när Sverige har numerärt överläge. Ovärderlig med sitt farliga skott och fina blick. Strålman avlastar om Karlsson behöver byta.

Styra spelet från höger: Nicklas Bäckström

Spegeni och det är Bäcktröms klubba och skarpa hockyehjärna som är nyckeln i den här uppställningen. Har tre högerskyttar, Karlsson, Forsberg och Hörnqvist, med sig i den här uppställningen för direktskott. Något som gör det oerhört svårt för motståndarna att försvara sig

Avlastning bakom förlängd mållinje: Gabriel Landeskog

Är den som Bäckström bygger spelet på när han vil spela djupt i motståndarens zon. Kan bryta in själv vid första stolpen eller hitta högerfattade spelare på direktskott.

Position i slottet/framför mål: Patric Hörnqvist

Bra skott och bra i jobbet framför motståndarmålet. Ska varier mellan att ligga nära målvakten, men också söka sig upp lite högre i slottet för eget avslut.

Skott från vänster: Filip Forsberg

Skottet är ett av hans främsta styrkor och det gäller att få Forsberg i läge och samtidigt få målvakten i förflyttning.

Följ ämnen i artikeln