Holmlund flyttad till vårdavdelning

Publicerad 2017-01-09

Uppdateringar gällande Anna Holmlund:

Skicross-åkaren andas nu på egen hand och har flyttats från neurointensivvårdsavdelningen på Karolinska sjukhuset.

– Fysiskt är Annas tillstånd stabilt, men hon har ännu inte återfått medvetandet, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg.

Det har nu gått knappt två veckor sedan Anna Holmlund flögs hem från italienska Bolzano där skicross-åkaren kraschade olyckligt på träning och slog i sitt huvud så allvarligt att hon förlorade medvetandet.

Sedan dess har hon hållits nedsövd på Karolinska sjukhuset i Solna.

Skidförbundet kommer nu med en uppdatering gällande Holmlunds status. 29-åringen har flyttats från neurointensivvårdsavdelningen till en intermediärvårdsavdelning där patienter som kräver något mindre intensiv behandling vårdas.

”Inte återfått medvetandet”

Tack vare snabb och effektiv behandling och god fysisk grundtillstånd har Holmlund återhämtat sig från den lunginflammation hon tidigt drabbades av – och kan nu andas själv utan hjälp från respirator och därför har all sövande medicinering tagits bort.

– Det är positivt på så sätt att hon nu klarar sig utan respirator inte behöver hjälp att andas. Sedan ser vi inte så stor förändring när det gäller skadorna på hjärnan. Det är å ena sidan positivt att vi inte sett någon försämring eller nya blödningar eller skador, men hon har å andra sidan heller inte återfått medvetandet trots att man tagit bort all sövande medicinering, säger landslagsläkaren Jakob Swanberg.

”Bara att vänta”

Skadorna i Holmlunds hjärna är fortfarande allvarliga.

– Hon har en allvarlig skada och det är i varje individuellt fall svårt att säga hur det utvecklar sig. Jag kan inte göra några prognoser. Men har man en mindre allvarlig skada är det större chans att vakna när man tar bort den sövande medicineringen, säger Swanberg som inte kan säga när eller om Holmlund kommer att vakna.

– Vi hoppas på det, men det går inte att säga säkert.

Nu avvaktar man den fortsatta utvecklingen.

– Det man gör nu är egentligen bara att vänta och övervaka och se till att det inte är några komplikationer som tillstöter. Det finns ingen specifik behandling för det här, säger Swanberg.