Efter krisbeskedet – tung förlust för "Bajen"

Marie Carlsson/TT

Publicerad 2019-01-04

Hammarby hade en tung kväll hemma på Zinkensdamm.

Hammarby bandy befinner sig i ett ekonomiskt mörker.

I den första matchen efter beskedet att alla spelares kontrakt sägs upp blev det en mardröm även på isen.

"Bajen" föll hemma mot Sirius med 4–8.

Möjligen var det Hammarbys tunga besked tidigare i veckan, att klubben säger upp alla spelarkontrakt i ett försök att rädda ekonomin, som spökade i spelarnas huvuden i matchinledningen mot Sirius. Hemmalaget var inte alls med när gästerna gjorde två snabba mål innan matchklockan på Zinkensdamm visat tre minuter.

Kort efter chockstarten bjöd dock Sirius hemmalagets anfallsstjärna Christoffer Fagerström på en gratischans – som han säkert satte i mål. Hemmalaget piggnade till en aning, men trots ett par bra lägen i en bra Hammarby-period fick laget inte in kvitteringen. I stället var det Sirius som innan paus kunde gå ifrån till en 5–1-ledning efter tre mål på mindre än fyra minuter – plus en missad straff av Hammarby.

Storseger för Villa

Ett litet hopp tändes när Hammarby fick in en reducering tidigt i den andra halvleken. Men det släcktes lika fort när Sirius sjätte mål följdes av två utvisningar på hemmaspelare – och ingenting tycktes gå Hammarbys väg när målvakten Patrik Hedberg tappade in kvällens sjunde Sirius-mål. Matchen slutade till slut med en tung "Bajen"-förlust med 4–8.

Ekonomiskt ser det än mörkare ut för Hammarby som behöver få in två miljoner kronor innan vårens bokslut för att inte riskera konkurs. Den sista lönen som klubben kan garantera spelarna är den för januari. Den 15 januari stänger transferfönstret och laget kan komma att förlora spelare till konkurrenter med bättre ekonomi. Men "Bajen" är långt ifrån ensamt om att ha ekonomiska problem i bandy-Sverige. Tidigare den här säsongen har också Sandviken meddelat att klubben säger upp alla spelares kontrakt efter säsongen, och även Västerås har berättat om stora ekonomiska bekymmer.

Serieledaren Villa Lidköping tog samtidigt en storseger hemma mot Bollnäs när laget körde över Bollnäs med hela 8–0.