Stjärnornas kaoskvartar på SM

avErik Karlsson

Kvartsfinaler på SM ska vara en lätt resa för landslagsfavoriterna.

Men damernas sprintkvart blev kaosartat. Anna Dyvik kraschade, Hanna Falk bröt skadad och Charlotte Kalla fick stå för en heroisk uppkörning efter ett fall.

– Det är tråkigt, men jag är sliten, säger Hanna Falk i SVT.

Svensk damsprint håller hög internationell standard men trots det ska normalt sett kvartsfinalerna på SM-sprint var en smal sak att gå vidare från för de allra bästa.

Men så blev det inte i år.

Anna Dyvik var fyra på sprinten på världscupen i Falun och även om det var klassisk stil på SM i Skellefteå räknades Moraåkaren till en av de allra hetaste medaljkandidaterna.

Men landslagsåkarens dag tog abrupt slut redan i kvartsfinalen när Emma Ribom plötsligt gick på en klassisk innerskida i en utförskurva och först kapade Dyvik och sedan fällde även Frida Hallquist.

”Synd om Anna”

– Ah, vad surt. Emma Ribom tar en alldeles för snäv kurva där. Synd om Anna Dyvik som kunde varit med och utmanat om medaljerna här, det är helt oförtjänt att hon drabbas av det här, säger Anders Blomquist i SVT.

Och när världscupvinnaren från Falun, Hanna Falk, och Charlotte Kalla stack i väg i fjärde kvarten fortsatte kaoskvartarna.

Foto: SVT.SE/SPORT
Falk fick avbryta.

Hanna Falk stannade plötsligt av redan efter ett par hundra meter, till synes utan förklaring.

– Det såg konstigt ut, har hon gjort sig illa?, frågade sig Anders Blomquist.

Kalla med enorm uppkörning

För SVT förklarade Hanna Falk:

– Jag kände i första taget att någon hände med ljumsken, det är inget som har gått av men det är någon liten sträckning och då går det inte. Man åker skidor mycket med ljumskarna, säger hon.

Charlotte Kalla låg bakom Falk när hon stannade av och hamnade lite på efterkälken. Precis när hon anslutit till fältet så föll Maria Jonasson framför henne och Kalla drogs med och var plötsligt långt från avancemang.

Men Piteå-åkaren visade vilken världsklassåkare hon är när hon körde ikapp och rundade hela fältet och vann sin kvartsfinal.

ARTIKELN HANDLAR OM