Garpenlöv och Andersson: ”Kommer få hjältestatus”

Publicerad 2019-08-03

De vet att allt fram tills nu varit ett misslyckande.

Men Johan Garpenlöv ser platsen i ishockeyn.

Och Janne Andersson vill skapa utrymmet i fotbollen.

Bägge förbundskaptenerna är redo att ta ansvar för att se Sveriges första öppet homosexuella spelare i två av landets största lagidrotter.

– Om det finns någon där ute som är homosexuell... kom ut. Bli hjälten. Var först. Led, och visa att det går, säger Johan Garpenlöv, förbundskapten för Tre kronor.

Under deras egna aktiva karriärer pratade ingen om vilka de var utanför planen.

Det var prestation, taktik, spelsituationer.

Men allting annat? Det som fanns på insidan?

Inte alls.

I ett Sverige 2019 står Sveriges två största lagidrotter fortfarande utan en öppet manlig homosexuell spelare på elitnivå.

Som högsta ledare för ishockeyn och fotbollen vet Tre Kronors Johan Garpenlöv och herrfotbollslandslagets Janne Andersson var ansvaret ligger nu.

På dem.

På deras idrotter i en tid där samtalet öppnats upp – men där det fortfarande finns en lång väg att gå.

– Att det inte finns en homosexuell idrottare i de två största idrotterna är för mig ett stort misslyckande av både hockeyn och fotbollen. Att vi inte har lyckats skapa en miljö där personen eller idrottaren känner sig trygg nog att vara sig själv är ett stort misslyckande, säger Johan Garpenlöv.

– Historiskt sett är ju idrotten präglad av heteronorm och jag känner att vi inte riktigt hängt med. Och det kan jag känna är så konstigt, för vi lever ju faktiskt i 2019-talet, men ändå är det mycket där vi halkat efter. Där finns ett stort jobb att göra både inom fotbollen och hockeyn.

”Olikheter en tillgång”

Och jobbet, det hamnar hos dem.

Ton, laganda och värderingar byggs av ledare.

– Min grundsyn i mitt ledarskap är att man ska ha en miljö där människor respekterar varandra. Fotboll och hockey är lagspel, vi ska göra någonting tillsammans ute på planen, och det ska vara en välkomnande och tillåtande miljö med ordning och reda, där människor ska få vara dem de är. Vad fasen, varför ska människor inte kunna vara dem de är? säger Janne Andersson.

– Jag brukar alltid säga att det intressanta med lagidrott är olikheterna. Olikheterna i personligheter, egenskaper och så vidare. Olikheter är en tillgång i lagidrott, och det tycker jag att man borde förstå. Och det är något som landar på mig i ledarskapet.

Som tränare för IFK Norrköping gjorde Janne Andersson sig snabbt av med det slentrianmässiga användandet av könsord på träningar. Svenska fotbollsförbundet har under de senaste tre år jobbat med ”Alla är olika, olika är bra” – en satsning för att få alla att känna sig välkomna att spela.

Arbetet är någonstans i gång.

– Medvetenheten i dag är helt annorlunda än vad den var tidigare. Det man inte ens tänkte på för 20-30 år sedan, det gör man i dag. Det är en välkomnande attityd i dag på ett helt annat sätt. Så jag är övertygad om att vi är på väg i rätt riktning, säger Andersson.

”Kommer få hjältestatus”

Svenska ishockeyförbundet har sjösatt en hemmaplansmodell, där grundidén är att se människan i stället för hockeyspelaren och att jobba med den människan utifrån vem personen är.

– Vad det gäller machokulturen så har det verkligen förändrats i hockeyn. Det har blivit så mycket bättre i omklädningsrummen de senaste åren kring hur man pratar med varandra. Det är mycket mer tillåtande och vi är på rätt väg, men vi ska fortsätta det jobbet tills alla känner sig välkomna, säger Garpenlöv.

Johan Garpenlöv ser en öppen plats för den ishockeyspelare som skulle välja att komma ut.

– Jag tror att om det finns någon där ute som skulle komma ut, så skulle den personen nästan få hjältestatus i det här läget. Ingen i vår idrott skulle tycka någonting konstigt, snarare tvärtom. Så om det finns någon där ute, som är homosexuell, kom ut. Bli hjälte. Var först. Led.

Vi säger att det fortsätter såhär, att ingen kommer att våga komma ut. Vad kommer det att innebära för idrotterna framåt?

– Jag hoppas naturligtvis att det inte blir så. Jag hoppas att den första kommer ut här snart och leder och visar att det går. För om vi ska fortsätta vara en av de största idrotterna, om vi ska fortsätta vara folkets landslag, så måste vi fortsätta jobba med den här frågan och på något sätt få en miljö där alla känner sig välkomna, säger Garpenlöv.

– Får vi inte det tror jag att vi sakta men säkert kommer att tappa fans. Och det är inte bra för vår idrott, så det här jobbet är otroligt viktigt för oss.

Han får medhåll av Janne Andersson.

– Jag tänker samma sak. Vi vill vara ett folkets landslag, vara något alla tycker om och följer, och det inkluderar verkligen alla. Så vi ska jobba vidare med de här frågorna och vi är på rätt väg, säger Andersson.


PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen