Rudy Mbemba.

Umeå var på väg mot en skräll mot Södertälje.

Då drog stjärnan Airik Smith på sig en teknisk foul och Kings kunde vinna första kvartsfinalen efter Rudy Mbembas tuffa skott.

– Han har skjutit som en kratta, men det där skottet är inte lätt, säger experten Jonte Karlsson i SBL:s sändning.

Södertälje Kings är, trots en svajig säsong, favoriter i kvartsfinalserien mot Umeå BSKT. Men i den första kvarten var det bortalaget som imponerade.

Umeå hade en knapp ledning med 36-34 i paus. I den tredje kunde gästerna göra ett litet ryck efter att Södertäljes försvarsspel inte alls fungerade.

Men det var ändå fortsatt jämt inför sista där Umeå ledde med 58-57. Matchen fortsatte att vara helt jämn, men när Martin Pahlmblad, som varit ett av Södertäljes största hot, blev utfoulad med fem minuter kvar av perioden hamnade hemmalaget i ett jobbigt läge.

Mbemba satte tuff trea

Då klev Toni Bizaca fram och ledde Kings med viktiga poäng. Med en minut och 18 sekunder kvar var ställningen 75-75 och Umeå hade ett skrälläge.

Men när bortalaget åkte på en foul plus en teknisk på stjärnan Airik Smith och Alexander Lindqvist satte alla tre skotten och Rudy Mbemba sedan en tuff trea till 81-76 var matchen över.

Kings vann med 81-78 och har greppet om kvartsfinalserien som spelas i bäst av tre matcher.

I onsdagens andra kvartsfinal åkte Jämtland på en jätteförlust. Borås, som gick in i slutspelet med fem raka förluster, kom ut som ett nytt lag och vann med hela 92–69. Andreas Person, som stod för 18 poäng i den första perioden, ledde laget med sina totalt 25 poäng.