Publicerad 2024-01-19

Den 30 november 2018 missade Johannes Höflot Kläbo en sprintpall i världscupen senaste gången.

Under fredagen hände det igen.

– Det var skit, säger Kläbo till NRK.

Klassisk sprint är Johannes Hösflot Kläbos absoluta paradgren och de flesta räknade därför med att han skulle vara på pallen i fredagens tävling i Oberhof.

Han har nämligen slutat etta, tvåa eller trea i de 39 (!) senaste världscupsprintarna han deltagit i.

Trea i semin

Senaste gången som han inte gjorde det var en tävling hemma i Norge, i Lillehammer, där Calle Halfvarsson trampade på Kläbos stav i semifinalen.

I den första semifinalen i fredagens sprint i Oberhof slutade Kläbo på tredje plats och fick hoppas på att gå vidare som ”lucky loser”. Men tiderna i den andra semifinalen var snabbare och Kläbo fick se finalen från sidan för första gången på över fem år.

– Det var skit i dag. Det var en dålig comeback och 2024 startar på värsta möjliga sätt, säger Kläbo till NRK.

Storstjärnan var sjuk och missade Tour de Ski.

– Jag gillar inte att bli slagen men jag vet inte vad jag kan förvänta mig heller. Det har varit svårt att komma i gång igen efter sjukdomen, säger Kläbo.

Trippelt Norge

Norge som skidnation behöver inte misströsta allt för mycket. I Kläbos frånvaro gick fyra andra norrmän vidare till final och där tog de hand om de fyra första platserna.

Erik Valnes vann framför Ansgar Evensen och Even Northug. Tour de Ski-vinnaren Harald Östberg Amundsen missade pallen.

Bäste svensk i sprinten blev Marcus Grate, som slutade femma i Kläbos semifinal.