Tre förbund har dragit sig ur i dräktbråket

Publicerad 2016-04-15

Bara två förbund kvar – handbollen har lovats ersättning: ”Är nöjda”

En lång tradition bröts och Sveriges olympiska kommitté mötte starka reaktioner från flera specialförbund.

Inför stundande årsmöte är dräktbråket fortsatt hett, men tre av fem förbund har dragit sig ur den motion som efterlyser frivillighet och godkännande inför OS 2018.

Handbollsförbundet har gjort det efter löfte om ekonomisk ersättning från SOK.

– Vi är nöjda, säger handbollens förbundsdirektör Christer Thelin.

Följ ämnen
Handboll
Christer Thelin.

Nästa tisdag har Sveriges olympiska kommitté (SOK) årsmöte. Under mötet kommer en motion angående tävlingsdräkter att behandlas. 

Sportbladet skrev om motionen i december och då stod fem specialförbund – Fotbollförbundet, Handbollförbundet, Friidrottsförbundet, Skidförbundet och Skidskytteförbundet – bakom.

Inför årsmötet finns det bara fotbollens och friidrottens underskrifter kvar.

– Det är vi och fotbollen kvar. För vår del löper motionen vidare. Det handlar om att vi vill ha kontroll över funktionen på tävlingskläderna. Och att ha en frivillighet, säger Jan Larsson, marknadschef på Sveriges friidrottsförbund.

Vill ha frihet att välja

SOK äger rätten till att utrusta den olympiska truppen. Tidigare år har SOK överlåtit rättigheten för själva tävlingsdräkterna till specialförbunden för att få rätt funktion och form. Efter OS 2012 tog SOK, som efter minskat stadsanslag behövde skärpa inkomstsidan, en ny riktning. Inför sommarens OS förser SOK olympierna från tolv förbund med tävlingsdräkter från sin egen leverantör.

I motionen efterlyser förbunden att de ska få vara med och godkänna SOK:s planer fortsättningsvis. Dialogen inför OS 2016 uppfattas som bristfällig.

Man vill ha en frihet att välja och pekar på rätten att alla sporter ska behandlas lika.

– För oss kvarstår de sakfrågor vi haft som motiv för att driva motionen. Det är klart att det påverkar motionens kraft. Men i den demokratiska process som tillämpas väljer vi att lyfta upp frågorna ändå, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Fotbollförbundet.

Gynnsam lösning

Flera av förbunden har haft en dialog med SOK, som inför årsmötet kommit med ett förslag för kommande avtal inför OS 2018 och 2020. Det är detta principförslag som SOK lutar sig mot när man ger svensk handboll ett löfte om en gynnsam och bra ekonomisk lösning.

– Vi har haft en dialog om det det. Det är lite mer för att vi kliver in i något som gör att varumärket påverkas långsiktigt, säger Christer Thelin.

Stefan Lindeberg, ordförande i SOK:

– Situationen inför Rio är ju låst. Det handlar om att visa god vilja inför för 2020 för ett rimligare utfall. Om det blir bra kanske vi får möjlighet att göra något för 2016 ändå. Men det är ingen särlösning för handbollen och jag skulle inte kalla det för en ekonomisk uppgörelse. Den här lösningen innefattar sammanlagt många fler än de som motionerat, säger Stefan Lindeberg.

Flera företrädare som Sportbladet talat med påpekar att SOK kom med informationen inför OS 2016 väldigt sent och att de ej fått vara delaktiga i processen? 

– Vi har tagit allt rimligt ansvar i frågan. Vi försöker hantera det på bästa sätt. Använder vi inte våra rättigheter slår vi undan benen på vår talangsatsning.