Nya Stockholmsstyret säger nej till OS

Uppdaterad 2018-10-31 | Publicerad 2018-10-12

Den tillträdande grönblå majoriteten i Stockholms stad säger nej till ett olympiskt vinterspel i staden 2026.

SOK svarar att det måste röra sig om ett missförstånd när det gäller ekonomin.

– Det är givetvis ett bakslag, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Enligt Moderaternas Anna König Jerlmyr finns det ingen politisk majoritet i stadshuset för att arrangera ett OS 2026.

– Det saknas tydliga underlag för ett vinter-OS just nu, men alla vill ha i framtiden så frågan är när, säger König Jerlmyr.

– Vi stänger inte dörren för att arrangera OS, men vi kan inte göra bedömningen att man kan stå som värd 2026, säger Karin Ernlund (C) vid en gemensam presskonferens med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet i Stockholms stadshus.

– Utgångspunkten för alla våra partier har varit att säkerställa att ett OS inte ska bekostas av skattebetalarnas medel, säger Ernlund.

Inget ekonomiskt krav

Enligt ordföranden i Sveriges olympiska kommitté, Mats Årjes, finns inget ekonomiskt krav på Stockholms stad.

– Uppenbarligen finns det någon form av missuppfattning kring ekonomin kring det här, säger han till Dagens Nyheter.

– Jag vill poängtera att vi inte har ställt krav om några ekonomiska åtaganden från Stockholms stad. Vi ser fram emot att träffa den nya politiska majoriteten i Stockholm och klargöra vad som gäller ekonomiskt.

Den svenska kandidaturens budget är på 13 miljarder kronor. Av dessa bidrar Internationella olympiska kommittén (IOK) med cirka 9 miljarder. De återstående 4 miljarderna är tänkt att finansieras privat. En statlig kostnad kan det dock bli för säkerheten kring OS-arrangemanget.

”Försiktigt positiv”

Det saknas fortfarande ett tydligt politiskt stöd för OS i Sverige.

Idrottsminister Annika Strandhäll (S) sade nyligen till TT att hon är försiktigt positiv, men att hon vill nå samsyn över blockgränserna. Moderaternas idrottspolitiska talesperson Saila Quicklund sade att förutsättningarna för ett OS i Sverige "aldrig varit bättre" än nu, men att bland annat ansvaret om skattebetalarnas pengar måste vägas in innan partiet kunde ta ställning.

– Min inställning har hela tiden varit att vi ska respektera vad politikerna säger i frågan. Nu har vi ett svar från politiken i Stockholm. Det är ett givetvis ett bakslag, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– I och med Stockholms besked i dag behöver vi samråda med Sveriges olympiska kommitté och Sveriges paralympiska kommitté och även invänta besked från en tillträdande regering. Vi behöver veta vad politiken säger både lokalt och på regeringsnivå.

Senast den 12 april måste Stockholm lämna in en slutgiltig, fullständig OS-ansökan. Den 23 juni beslutar IOK vem som får arrangera OS 2026. Det finns tre kandidater, förutom Stockholm är det Calgary och Milano tillsammans med Cortina d'Ampezzo.