SOK: Lever inte upp till standard

Publicerad 2015-04-30

Azerbajdzjan fängslar människorättsaktivister – och betalar svenskarnas mästerskap

Amnesty International beskriver myndigheterna i Azerbajdzjan som en av de mest förtryckande i Europa.

Men när Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) skickar 74 aktiva till den första upplagan av Europeiska spelen är det ändå regimens organisationskommitté som finansierar deltagarna.

– Vi ställer oss inte bakom Azerbajdzjan, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

De kontinentala spelen Asian Games, Pan American Games och African Games får snart sällskap av en europeisk förlaga i form av European Games – först ut i Azerbajdzjan. Enligt en rapport som Amnesty International släppte 100 dagar före mästerskapet är myndigheterna en av de mest förtryckande i Europa där inslag som hot och fängslande av regimkritiker är verklighet.

Men som arrangör av mästerskapet är det Azerbajdzjans organisationskommitté som står för största delen av notan.

– Det är svårt att hålla isär idrott och statsledning, men det är idrotten som är kärnan i staben. Vi ställer oss inte bakom Azerbajdzjan. Det är en regim som inte lever upp till standard. Men vi står bakom grundidéen i idrotten som är att öppna dörrar istället för att stänga igen dem, säger SOK:s Stefan Lindeberg, som menar att SOK inte själv kan finansiera.

– Vi måste prioritera OS i Rio, detta är uppbyggt på att det är fritt på plats, att vi får ett resebidrag och sedan tar vi också en deltagaravgift från förbunden, tror den ligger på 5000-7000 kronor per person.

"Behåller för mig själv"

För lerduveskytten Håkan Dahlby, som i går kom sexa vid världscuptävlingar på Cypern, står en kvotplats till Rio på spel.

– Jag tycker naturligtvis det är fruktansvärt att man behandlar människor olika, men jag är uttagen att skjuta lerduvor på European Games och vad jag tycker om hur regimen behandlar sina medmänniskor behåller jag för mig själv, säger han.

– SOK vill naturligtvis att jag skjuter den här tävlingen, för på EM senare i sommar så finns det ingen kvotplats för mig i min gren. Så jag måste lägga all fokus på att ta mig till OS. Hur jag tar mig dit, på vilken tävling – det kvittar. Bara jag gör det, säger Dahlby.

"Ytterst allvarligt"

Nyligen kom uppgifter om människorättsaktivister som fått fleråriga straff, men SOK har varit i kontakt med Europeiska Olympiska Kommittén (EOC) som garanterar full yttrandefrihet och pressfrihet under spelen.

– Det är illavarslande signaler. Men det skulle vara ytterst allvarligt om man inte skulle leva upp till de löften man gett. Jag kan inte se det, säger Stefan Lindeberg.

Lokala AzerNews har dessutom rapporterat om sanktioner mot tillresta journalister, som riskerar att råka illa ut om de skriver kritiskt om landet.

– Organisationkommittén har dementerat det och ledningen i landet har sagt att informationen var felaktig, menar Lindeberg.

Röstade emot

Sverige kommer att ha aktiva i 15 av 19 sporter, och mästerskapet fungerar som OS-kval i flera idrotter och som ordinarie EM för judon och brottningen.

Men SOK var till en början kritisk till det nya mästerskapet.

Som en av åtta (av 48) länder röstade man emot att det skulle instiftas.

– Vissa idrottares kalendrar är redan väldigt fulla och så såg vi framför oss att det fanns en risk för kostnader. Men nu när det väl är genomfört så måste vi ge våra aktiva möjligheten att åka dit, säger Lindeberg.

Han är fortfarande något skeptisk till upplägget.

– Men jag tror att oavsett vad vi tycker så kommer de kontinentala spelen bli viktiga kvalificeringar till OS. Då har vi inte så mycket att välja på.

– Nästa upplaga av tävlingen lutar åt att gå i Holland. Det ser vi positivt på.