Wennerholm: Grönborg avgjorde på egen hand

Byta målvakt mitt i matchen – det är trams

HELSINGFORS. Det går att förlora hockeymatcher på många sätt.

Men Sveriges 2-3 mot Finland kändes som ett av de sämsta.

Det känns som förbundskapten Rikard Grönborg avgjorde det här på egen hand när han bytte ut en storspelande Jacob Markström efter halva matchen.

Och in kom Jhonas Enroth och släppte in tre finländska mål.

Det är i alla fall känslan jag har efter den här svidande förlusten, där finländarna avgjorde med bara 43 sekunder kvar av förlängningen.

Nu gillar jag aldrig att lasta målvakter för en förlust och jag har inget facit på hur det hade gått om Jacob Markström stått kvar.

Men jag har heller aldrig gillat det där med att byta målvakt mitt i matchen. Jag tycker det är trams.

Jacob Markström hade varit Sveriges bästa spelare när han byttes ut efter lite drygt halva matchen och Jhonas Enroth kom in.

Sedan dröjde det bara några minuter innan Enroth fick släppa in sitt första mål på andra skottet han fick på sig, då Alexander Barkov bröt in i slottet och sköt i power play.

Nu ska jag kanske inte lasta Enroth för det målet, då det var backen Erik Karlsson som serverade Barkov med en blindpass i egen zon. Men jag jag kan inte sluta tänka på vad som hänt om Jacob Markström fått stå kvar.

Och Finlands 2-2 med fem minuter kvar av matchen får Enroth ta på sig.

Billigt mål

Mikael Granlund sköt ur mycket dålig vinkel och där skulle Enroth varit mycket tätare vid sin högra stolpe. Så billiga mål ska inte få gå in på den här nivån.

Det tog den här matchen till förlängning, där backen Olli Määttä avgjorde med ett kanonskott efter en förlängningsperiod som svenskarna tokdominerat.

Nu vet jag att Rikard Grönborg vill låta alla de svenska målvakterna stå i träningsmatcherna. Men det här sättet känns både fel och onödigt.

Ja, ja, det handlar om en träningsmatch och det kanske inte är det viktigaste i livet. Men ändå.

Och det här målvaktsbytet pekar väl på att Markström och Enroth fått sina minuter redan och att Henrik Lundqvist står resten med start på hans hemmaplan i Göteborg på lördag.

För några fler målvaktsbyten vill jag absolut inte se.

Nyhet! Ta ut ditt drömlag i World
Cup

Men om Jhonas Enroth släppte in ett billigt mål1, så var Finlands Pekka Rinne ännu generösare.

Jag begriper fortfarande inte hur Carl Söderbergs 2-1 efter 9.42 i slutperioden kunde gå in. Men plötsligt såg jag pucken dyka upp bakom Rinne där i målet och glida över mållinjen.

Det målet fick svenskarna till skänks.

• • •

Sedan kan jag tycka synd om Enroth också som kom in mitt i matchen och direkt från avbytarbåset. Ett otacksamt läge speciellt som Markström varit lysande och hållit nollan den halva han fick stå.

• • •

Nej, ett matchrostigt Tre Kronor spelade inte som ett Dream Team den här kvällen.

Men jag såg i alla fall fröet till ett lag som ska kunna utmana i World Cup.

Och det var spelarna jag var mest osäker på som överraskade mest.

Jacob Silfverberg såg ruskigt pigg ut. Och Rikard Rakell var en riktig överraskning i sin första seniorlandskamp någonsin. Det är ju hyfsat att landslagsdebutera med ett World Cup. Carl Söderberg var också bra. Marcus Krüger som vanligt en jätte i box play.

Jag gillade det jag såg av Sverige tredje- och fjärdekedja där flest nya ansikten finns.

De två första är jag inte ett dugg orolig för.

Henrik och Daniel Sedin slog på radarn i några byten och visade vad som väntar och deras nya kedjekompis i Vancouver, Loui Eriksson, gjorde ett sådant där mål som han brukar göra när han vallade in pucken via Rinne från en position bakom målet på en andra retur.

Och Nicklas Bäckströms spelförståelse är intakt och samarbetet med Patrick Hörnqvist och Filip Forsberg kommer bara att bli bättre.

• • •

Finland rivstartade den här matchen och Jacob Markström fick några svettiga första tio minuter, då finländarna radade upp målchanser.

Jag satt där på läktaren och undrade om jag såg rätt, men det blir väl så när man dreglat över den här svenska laguppställningen och målat upp något större och grandiosare.

Men sedan växte Sverige in i matchen och jag såg lite av storheten i det här laget.

Den som bara ska växa fram till premiären mot ryssarna i World Cup.

Då börjar allvaret mot en motståndare Sverige inte slagit i ett mästerskap sedan 2004.

Jhonas Enroth

Finland–Sverige 3–2 e förl (0–0, 1–1, 1–1, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (14.40) Aleksander Barkov spel fem mot fyra, 1–1 (15.29) Loui Eriksson (Victor Hedman, Daniel Sedin).

Tredje perioden: 2–1 (09.42) Carl Söderberg (Rickard Rakell, Gabriel Landeskog), 2–2 (15.01) Mikael Granlund (Mikko Koivu).

Fjärde perioden: 3–2 (04.17) Maatta Olli (Aleksander Barkov, Jokinen Jussi).

Skott: 24–20 (8–5, 8–9, 7–4, 1–2).

Utv, Finland: 3x2. Sverige: 7x2.

Domare: Eric Furlatt, Kanada, och Aleksi Salonen, Finland.

Publik: 11 634.