Kappelin: Italien blöder, Tyskland äger

Bayern München har 2–0 på Juventus inför kvällens andra match i CL-kvartsfinalen. Och styrkeförhållande är även på tyskarnas sida inom fotbollen, skriver Kristina Kappelin.

Den ekonomiska krisen håller på att ändra en hel del i styrkeförhållanden i europeisk fotboll.

Tyskland äger.

I kväll möter Juventus Bayern München i returen som betyder vinna eller försvinna i Champions League. Tyskarna segrade hemma med 2–0. Det blir svårt för Juventus att slå dem, även om inget är omöjligt.

Att gå vidare till semifinal är lika viktigt för laget och ”i tifosi” , som för klubbens ekonomi. Med Champions League rullar miljonerna in.

Konsekvenserna av att utebli från Europas viktigaste turnering är orsaken till desperationen i Inter efter katastrofmatchen mot Atalanta i helgen. Inter ser tredjeplatsen i ligan flyga sin kos. Det innebär att nästa säsong blir riktigt tuff ekonomiskt och det samtidigt som Uefa inför nya regler om Fair play även i budgetsammanhang.

Vem har råd med en biljett?

Stora delar av Europa blöder på grund av den ekonomiska krisen. I Italien är allt upp-och-ner, från ekonomin till politiken. Missnöjet mullrar och växer.

Att det är fotboll varje helg är en trygghet att klamra sig fast vid. Men allt färre går på match. En del har emigrerat. Andra har blivit arbets-lösa. En miljon italienare förlorade sina jobb förra året, många hittar inget nytt. Så vem har råd att betala match­biljett?

Men de tomma arenorna beror också på arenorna. Det är skandal att ett av världens mest framträdande fotbollsländer har så gamla och slitna stadier.

Tufft i andra länder också

Tyskarna renoverade och byggde nytt till VM 2006. Senast italienarna gjorde något var till VM 1990, med undantag av Juventus. Bra arenor lockar till sig andra evenemang och ger klubben mervärde. Romas ledning ropar efter utländska investerare för att bygga en egen arena.

Men de hittar inga, eftersom italiensk fotboll inte framstår som en god affär. Trots att ”il calcio” faktiskt har dragit åt svångremmen, ökar klubbarnas förluster och skulder. De enda som i dag har ekonomisk potential att synas och märkas i Europa är Juventus, Milan, Inter och i begränsad utsträckning Fiorentina.

Men det är inte bara italienarna som har det besvärligt. I Frankrike hotas klubbarna av kraftigt höjda skatter för spelare som tjänar mer än en miljon euro. De riktiga storspelarna, till exempel Zlatan, blir en väldigt dyr affär eftersom det är klubben som betalar skatten, inte stjärnan. Där shejker är inblandade är problemet mer irritation än ekonomi. Pengarna finns ju. Men de medelstora klubbarna kommer att tänka sig för både en och två gånger innan de köper dyra spelare.

De bästa går till Tyskland

Det gör både dem och Ligue 1 i sin helhet mindre konkurrenskraftig internationellt.

Vad Spanien beträffar riskerar Real Madrid att få betala tillbaka åtskilliga miljoner euro, som EU betraktar som statligt stöd. De engelska klubbarna å sin sida, ligger faktiskt sämre till ekonomiskt än de italienska.

De som däremot är utmärkt för­beredda på framtidens utmaningar­ är tyskarna. Sammantaget ligger klubbarna i Bundesligan på plus 37 miljoner euro. Tysk fotboll kommer alltmer att dra till sig Europas bästa­ spelare.

Hoppet är det sista som dör. Men det ser hårt ut för Juventus i kväll och för italiensk fotboll i morgon.

I bästa fall leder den ekonomiska krisen till att klubbarna satsar mer på sina unga.

Säkert står det nya Totti, Del Piero och Maldini i kulisserna.

Släpp ut dem! Det har ni råd med!