Fast för dopning – får flera år i fängelse

Publicerad 2017-02-06

Etiopien tar i med hårdhandskarna mot fuskare.

De som dopar sig kommer hädanefter stängas av på livstid – och dömas till fängelse.

– Vi måste vara hårda, säger Haile Gebrselassie.

Följ ämnen
Friidrott
Haile Gebrselassie

Att bruka hjärtmedicinen meldonium som elitidrottare var tillåtet så sent som fram till årsskiftet 2015–2016.

Nu är det annorlunda. I synnerhet om du tävlar för Etiopien.

Landets friidrottsförbund har beslutat att de som ertappas med dopningspreparat i kroppen framöver kommer straffas med fängelse.

– Nästa månad kommer Etiopien för första gången att döma en idrottare till fängelse på grund av att ha brukat prestationshöjande medel, säger landets legendariske före detta långdistanslöpare Haile Gebrselassie till Independent.

Får tre år – minst

Gebrselassie är ny ordförande i det etiopiska friidrottsförbundet och i en intervju med den brittiska tidningen, som SVT har uppmärksammat, slår han fast att det krävs tuffa tilltag för att få bukt med problemet.

– Vi behöver vara hårda. Det måste vara tuffa bestraffningar. När vi gör detta måste resten av världen agera med kraft också, säger han och fortsätter:

– Jag vill inte stödja personer som har den här ondskan i sig. Jag hade en lång diskussion med förbundet när jag tog över och vi beslutade att vi inte hade något annat val än att implementera en policy med livstidsavstängningar för idrottare som åker fast för dopning. Tack vare regeringen har vi nu även fängelse som straff.

”Har gråtit oavbrutet”

Den förste att få smaka på den nya hårda straffskalan blir en 22-årige maratonlöpare vid namn Girmay Birahun. För att ha brukat meldonium kommer han nästa månad att få sitta av mellan tre och fem år i fängelse.

– På ett sätt tycker jag synd om idrottaren för att han får ett fängelsestraff. Tre år minimum. Det är ett väldigt hårt straff att få. Han blir den förste etiopiske idrottaren att dömas till fängelse och han har gråtit oavbrutet sedan dess. Men jag måste jobba för att beskydda majoriteten och inte individen, säger Haile Gebrselassie.

Följ ämnen i artikeln