SOK slår tillbaka mot OS-uppgifterna: ”Fake news”

Publicerad 2018-03-16

ÅRE. Tidigare i veckan sa Stockholm kommuns finansborgarråd Karin Wanngård (S) att det inte blir någon OS-ansökan. 

Nu slår SOK tillbaka mot uppgifterna. 

– Det var fake news, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. 

Vinter-OS i Stockholm 2026 har mött starkt motstånd hos politikerna. Så sent som i veckan sa Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) till VG att Stockholm hoppar av. 

– För Stockholms del är Socialdemokraterna det enda partiet som är uttalat positiva till att söka om att söka OS och jag kan dessvärre konstatera att vi i dag saknar det breda politiska stödet som krävs för att gå vidare med en ansökan från vår sida, sa hon. 

Nu slår SOK tillbaka mot uppgifterna. 

– Det var fake news, säger Peter Reinebo och fortsätter: 

– Det är samma citat som den 26 april 2017 och det grundar sig på vad Socialdemokraterna i Stockholm stad vill, men de borgliga partierna har ännu inte tagit beslut därför drog de sig tillbaka. De (VG) uttryckte sig som att de har dragit sig ur och det är fake news för det är inte Stockholms stad som driver processen längre, det är idrotten som driver processen och det behöver inte bygga på en kommun längre utan nu är det hela regionen.

”Stockholm inte nyckelspelare längre”

SOK:s plan är att arrangera OS i Stockholm, Åre, Falun och lägga rodel- och bobtävlingarna i Lettland. 

– Stockholms stad är egentligen inget problem längre. Tidigare skulle de bära kostnader för andra, men vi har hyvlat bort dem. Det handlade om helt andra investeringar som inte längre finns, säger Reinebo och fortsätter:

– Vad Stockholm tycker spelar roll för alla kommuner där vi har några tävlingar ska naturligtvis vara med på vagnen men det är inte avgörande för projektet som helhet att en kommun inte vill vara med. Stockholms kommun är inte nyckelspelare 

Skulle ni kunna arrangera OS utan att Stockholm är med på tåget? 

– I praktiken ja, men det är inte vårt mål. Vi vill använda Stockholm för att vi vill använda Stockholms namn, men vi kan tänka oss andra lösningar. Det är inte avgörande för projektet och det är en stor skillnad för så var det inte förr. Tidigare var en plats tvungen att säga ja, men så är det inte längre. Det är det som det här ”new norm” ger möjlighet till, vi splittar upp saker och ting.

IOK-presidenten hyllar Sverige

SOK höll en presskonferens i Åre på fredagen med Reinebo, IOK-presidenten Tomas Bach och Gunilla Lindberg, SOK:s generalsekreterare och medlem av IOK:s exekutiva kommitté.

Alla är positiva till ett OS i Sverige 2026. 

– Efter Pyeongchang är det uppenbart att Sverige är en av de ledande vintersportnationerna med 14 medaljer i Pyeongchang. Tittar man på organisationen behöver vi bara titta utanför fönstret och vi kan se att Sverige har allt. Anläggningarna, erfarenhet, folket och entusiasmen för vintersport. Det kan vi se varje år, säger Bach. 

Internationella olympiska kommitténs reformprogram Agenda 2020 hjälper arrangörsstäderna att minska budgeten och ser till att det inte byggs anläggningar som sedan står outnyttjade efter spelen. Även bidraget får IOK höjs och det är det nya programmet som SOK hoppas få politikerna att ändra sig.