Blåsningen: Försvann med data för tio milj

Kineserna lämnade Norge över en natt: Fick bara ett mejl

Publicerad 2020-02-13

Maren Lundby delade med sig av ovärderliga hemligheter

Norge slog upp dörrarna till sin backhoppssatsning och välkomnade 22 kinesiska OS-hopp till Öyer.

I oktober försvann kineserna plötsligt över en natt med hemlig information till ett värde av tio miljoner kronor i packningen och en miljonnota lämnad bakom sig.

– Vi är inte så glada nu över att vi varit så transparenta och öppna, säger norske hoppchefen Claes Brede Bråthen till TV2.

På matbordet stod halvt uppätna middagar kvar, i sovrummen fanns kvarlämnade väskor och kläder och i flera badrum var det stopp i avloppen. Det var synen som mötte uthyraren av lägenheterna i norska Öyer där det kinesiska backhoppningslandslaget bodde under ett år av sin speciella OS-satsning.

Tanken var att kineserna skulle bo kvar till 2022, för att med norsk hjälp utveckla medaljhopp till hemmaspelen i Peking samma år. Men efter besvikelse över resultaten på de kinesiska mästerskapen i slovenska Planica i oktober 2019 övergav Kina det norska spåret bara dagar efter tävlingen.

”Vi fick bara ett mejl”

Kvar i Norge lämnades matresterna, kläderna och en obetald nota på mellan tre och fem miljoner norska kronor till det norska skidförbundet, skriver TV2.

– Vi fick bara ett mejl från det kinesiska skidförbundet där de valde att avsluta avtalet, säger norske hoppchefen Claes Brede Bråthen.

Claes Brede Bråthen

Utöver den obetalda miljonnotan riskerar norska skidförbundet också en betydande ekonomisk smäll i form av uteblivna förväntade intäkter för avtalet som var tänkt att löpa till 2022. Men det är enligt Bråthen inte det allra värsta.

”Har haft alla dörrar öppna”

Totalt kom 22 kinesiska ungdomar, tillsammans med en tolk och en lagledare, till Norge hösten 2018. Personer som fick del av ovärderlig kunskap från två norska tränare med OS-guldadepter i sina tidigare stall och en unik inblick i alla Norges djupaste hopphemligheter.

– Vi har haft alla dörrar öppna. Vi tog speciellt in Maren (Lundby) eftersom vi ville visa hur världens bästa kvinnliga backhoppare tränar och arbetar. De fick möjlighet att dokumentera det genom video och film. Träningsprogrammen har de också fått och testresultaten har vi visat dem, säger Bråthen som nu ångrar öppenheten.

– Om jag skulle sålt den kunskapen till en konkurrerande nation i dag så är jag osäker på om priset hade varit under ett tvåsiffrigt miljonbelopp.

Norska TV2 har förgäves sökt Kinas ambassad för en kommentar.

Utöver backhoppning har Kina också norsk expertis i sina satsningar mot OS 2022 i skidskytte och längdskidåkning.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.