”Höra de orden om bebisen var vidrigt”

Therese Alshammar om mardrömmen under graviditeten

Uppdaterad 2021-05-10 | Publicerad 2018-04-14

Therese Alshammar berättar om mardrömmen under graviditeten med sin andra son.

Therese Alshammar, 40, har nyligen blivit mamma för andra gången.

Men nu berättar den förra simstjärnan om dramatiken innan.

– Läkarna sa: ”Du får en vecka på dig att bestämma dig om du vill behålla barnet eller inte”. Att höra de orden när man är gravid i vecka 25, har mage, har känt bebisens sparkar... Det är vidrigt, säger Alshammar till Expressen.

I november 2016 avslutade Therese Alshammar sin 23 år långa simningskarriär efter 73 mästerskapsmedaljer, varav bland annat två OS-silver, ett OS-brons och tolv VM-guld.

– Nu förstår jag till exempel för första gången vad folk menar när de pratar om hur sköna fredagskvällarna är, sa Alshammar till DN då.

”Det är vidrigt”

Och i april 2017 blev det offentligt att hon och sambon Johan Wallberg väntade sitt andra barn.

Men nu berättar den förra simstjärnan om dramatiken innan sonen Ted, snart sju månader, kom till världen.

Under graviditeten fick paret beskedet att bebisen hade vridfot – vilket innebär att foten är sned – och läkarna kunde inte utesluta ytterligare handikapp eller fel.

– När över halva graviditeten hade gått fick vi reda på att något var fel på vår bebis. Helt plötsligt vändes lyckan över att vara gravid till något väldigt jobbigt.

– Sedan sa läkarna det som i stort sett inte går att ta in: ”Du får en vecka på dig att bestämma dig om du vill behålla barnet eller inte”. Att höra de orden när man är gravid i vecka 25, har mage, har känt bebisens sparkar... Det är vidrigt, säger Alshammar till Expressen.

”Första tiden var bara sjukhusbesök”

Alshammar gjorde flera tester där inga ytterligare fel upptäcktes och paret bestämde sig för att behålla barnet.

I september föddes deras andra son. Ted tvingades dock gipsas nästan direkt för att komma i ordning med foten och fram till fem års ålder kommer han att ha en skena för att få en väl fungerande fot.

– De fem första månaderna av hans liv var bara sjukhusbesök, hem, amma och sjukhusbesök igen. Jag har fått ett helt annat perspektiv på vad som är jobbigt i livet. Samtidigt, när man är mitt i något tufft blir det lättare än alla rädslor och scenarios man tänkt sig innan. När Ted fötts var fokus på att göra det bästa av allt och att det bara var en liten fot som skulle rättas till och bli bra. Det finns betydligt värre saker..., säger Alshammar.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln