En miljonsmäll för Sveriges klubbar och kommuner

Uppdaterad 2019-07-31 | Publicerad 2019-07-21

EU vill förbjuda de vanligaste typerna av konstgräsplaner redan om två år.

Det blir en stor ekonomisk smäll för flera svenska kommuner och föreningar.

Redan för ett par år sedan bestämde sig Malmö för att ersätta alla konstgräsplaner i staden med ett miljövänligare material senast 2030.

I dag finns ett 30-tal planer i Malmö, men nu inser kommunen att de inte kommer att hinna.

– Verkligheten har hunnit ikapp. Det finns ingen möjlighet att nå det målet, inte minst då vi inte vet vad vi ska ersätta dem med, säger Ewa Bertz (L), ordförande i fritidsnämnden till lokaltidningen.se.

Enligt Naturvårdsverket finns det över 1000 konstgräsplaner i Sverige och för att få så bra spelegenskaper som möjligt fylls planen med stora mängder av fyllnadsmaterial och på en stor majoritet av banorna handlar det om granulat. När en konstgräsplan används och sköts regelbundet försvinner granulaten från planen. Då behöver den ersättas med ny och den som lämnat planen sprids vidare ut i vår natur. De små korna av granulat räknas som mikroplast när de sprids i miljön och eftersom de inte bryts ned naturligt är de en miljöfara.

Svedala satsar på sockerrör

EU:s planer på ett förbud redan 2022 får stora konsekvenser för Sveriges kommuner, dels äger de flera av de lekplatser som är utrustade med fallskydd av gjutet gummi och dels är kommunerna också ägare av de flesta av landets konstgräsplaner. Flera kommuner har redan börjat arbeta efter det åtgärdsförslag och de riktlinjer som det Svenska Miljöinstitutet har gjort på uppdrag av Naturvårdsverket.

– Det finns mycket som kommunerna kan göra men det krävs både kunskap och resurser och att man ser det som en prioriterad fråga, säger forskare Anna-Sara Krång på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressmeddelande.

I Knivsta har kommunen budgeterat med tre miljoner kronor för att byta ut konstgräset på en plan och i Skåne har Förslövs IF ansökt om bidrag från kommunen för att ha råd att byta ut sin konstgräsplan. Där beräknas kostnaden bli över två miljoner kronor, skriver Helsingborgs Dagbland.

I skånska Svedala planerar man för en miljövänlig lösning i sitt kommande projekt vid Aggarps sporthall. Där vill kommunen att bygga en biologiskt nedbrytbar konstgräsplan som istället för granulart ska innehålla pellets som har tillverkas av barken från råsockerrör.

Fotnot: EU dementerade senare Welt am Sonntags uppgifter om att man vill förbjuda konstgräs, något som flera svenska medier rapporterade om.

Följ ämnen i artikeln