Warholms skokritik: ”Vill ha trovärdighet”

Publicerad 2021-08-19

Karsten Warholm vid hemkomsten till Norge efter OS. Arkivbild.

OS-guldmedaljören och världsrekordhållaren på 400 meter häck Karsten Warholm gick till attack mot tvåan Rai Benjamins ”superskor” efter finalen.

Nu utvecklar han sitt resonemang gällande skoutvecklingen inom löpning.

– Det blir ett trovärdighetsproblem, säger 25-årige norrmannen till Reuters.

Precis som att löpare dopningstestas efter rekordlopp så skickas även löparens skor iväg på tester för att rekordet ska kunna godkännas.

De nya ”superskorna” har blivit föremål för en stor debatt i friidrottsvärlden där skorna bland annat likställts med just dopning.

Karsten Warholm sprang själv i ett par ”superskor” under OS-finalen som tillverkats av Puma tillsammans med ingenjörer från Mercedes Formel 1-stall. Med avancerad teknik har skorna tagits fram och har en styv kolfiberskena i sulan.

Kritiken misstolkades

– Ja, det är en sko som jag själv varit med och tagit fram och vi har en kolfiberskena i skon. Men samtidigt var jag noga med att att sulan skulle vara så tunn som möjligt för att inte avvika från den äldre typen skor, sade Warholm på presskonferensen efter OS-guldet.

Kort efter guldet kallade han även OS-tvåan Rai Benjamins skor för ”bullshit”. Amerikanen sprang i ett par Nike-skor med en tjockare sula av lättviktsskum.

I en intervju med Reuters utvecklar Karsten Warholm sin kommentar som han menar har misstolkats.

– Jag hade en kommentar om det efter loppet och det exploderade vilket inte alls var min plan, säger 25-åringen.

– För att vara helt ärlig så vet jag inte om de skorna är de bästa. Mina skor är kanske precis lika bra. Men det var inte det det handlade om.

Är för teknologin

Warholm menar att utvecklingen av skorna får publik och experter att ifrågasätta löparnas egna kvalitéer.

– När någon gör en jättebra prestation nu så kommer alla ifrågasätta om det är tack vare skon, och det blir ett trovärdighetsproblem, säger han till Reuters.

OS-guldmedaljören vill att löparna ska få äran för prestationerna och inte tekniken. Den som sedan slår hans rekord i framtiden borde vara bättre än honom och inte slå honom på grund av bättre utrustning.

– Förhoppningsvis gör någon efterforskningen och förhoppningsvis finns World Athletics där för att skydda både idrottarna och publiken. Folk där hemma, jag vill inte att de ska känna sig lurade och bedragna. Jag vill ha trovärdighet, säger norrmannen.

– Det är det som löpning handlar om. Du kan jämföra saker, det kommer alltid finnas små skillnader … Men jag är för att teknologin för utvecklingen framåt, i alla sporter.

Karsten Warholm.

Följ ämnen i artikeln