Därför nobbas e-sporten: ”Förinta med extremt våld”

Publicerad 2019-04-26

E-sport går i många fall ut på att ”med hjälp av extremt våld förinta sin motståndare”.

Formuleringen står i Riksidrottsstyrelsens förslag för att inte släppa in e-sporten i idrottens finrum.

– Det är en förlegad syn, säger Svenska e-sportförbundets ordförande Max Horttanainen.

2019 skulle e-sport ta plats bredvid fotboll, friidrott och skidor. Det var åtminstone Svenska e-sportförbundets (SESF) förhoppning när de ansökte till Riksidrottsförbundet, den paraplyorganisation som varje år fördelar närmare två miljarder kronor mellan sina medlemmar.

Men så ser det inte ut att bli.

Valet sker om en månad, men redan nu har Riksidrottsstyrelsen (RS) gett sin rekommendation. De vill att Friskis & Svettis men inte e-sport väljs in.

”Poängen att vara kvar sist”

Huvudargumentet är att förbundet inte bestämmer tillräckligt över sina regler. De kan exempelvis inte förlänga spelplanen eller förstora målen i ett fotbollsdataspel. RS ifrågasätter också om förbundet uppfyller minimikravet på att ha funnits i tre år samt om spelen inte kan gå in i befintliga medlemmar (bilspel i motorsporten och så vidare).

Resonemanget avslutas med en skarp formulering: ”RS konstaterar att inom ett flertal av de datorspel och grenar som utövas inom SESF är målet att, med hjälp av extremt våld, förinta sin motståndare”.

Den beskrivningen uppskattar inte Max Horttanainen, ordförande i SESF.

– Vi är tillbaka på ruta ett. Poängen är att man ska vara kvar sist, vilket är ett sätt att mäta att man har vunnit, säger han.

Kampanjar för att få röster

Är det inte extremt våld i spelen?

– Nej, extremt våld för mig är fysiskt våld. Det här är påhittat, det är ett datorspel. Det är väldigt hårda ord. Vissa e-sporter handlar om att ta ner din motståndare, men ingen tänker att det är extremt våld. Det är en förlegad syn på e-sporten.

Björn Eriksson är ordförande i Riksidrottsförbundet och understryker att våldsargumentet inte är bärande för deras förslag, men att det spelar in.

– Den formuleringen tar sikte på värdegrunden vi har, att man ska tycka om varandra och så vidare. Ställer du det i relation till förintande så dör ingen på riktigt i datorspel, men det figurerar huvuden och armar som skjuts av, säger Eriksson.

Om du jämför med exempelvis taekwondo, vad är den bärande skillnaden när det kommer till våld?

– Ja, du har haft diskussioner om boxning är ”the noble art of self-defence” eller legitimt våldsanvändande, men det finns få sporter där man i teoretisk mening avlivar varandra såsom i e-sport.

På Riksidrottsmötet 24–26 maj röstar de 71 medlemsförbunden om de vill gå på RS linje och lämna e-sporten utanför. Fram till dess kampanjar SESF med filmer och information för att vinna röster.