Legendaren är tillbaka efter 27 år

Publicerad 2019-11-13

I 27 år har Tomas Gustafson hållit sig borta från skridskon.

Nu gör han comeback som kommentator i Viaplay och TV3 Sport.

– Jag höll på att stänga ner helt, men vad fan ... nu var jag tvungen att göra det här, säger han.

”Han hinner inte, tror jag. Jo, kanske. Nej, ja, jo, han gör ett enormt sista varv.”

Det var Bosse Hansson som gjorde det klassiska referatet.

Nu ska Tomas Gustafson kommentera skridsko själv.

I helgen gör han debut under World Cup i Minsk i Vitryssland.

Det är Nent Group bestående av bland annat TV3, Viasat-kanalerna och Viaplay som sänder.

För Tomas Gustafson är det både en ångestladdad och långt ifrån självklar comeback inom sporten.

Han suckar och pustar när han tänker på det.

– Nämen, vafasen, usch, varför frågar de mig nu då? Var de tvungna? Känslan var att jag mentalt började avsluta det här för gott, säger Tomas Gustafson.

”Kände mig färdig”

Efter misslyckandet i OS Albertville 1992 har han mer eller mindre hållit sig bort från skridskoåkningen.

– Jag kände att jag var färdig med skridskon, jag hade tappat kontakten med sporten. Jag fyller 60 år efter jul, och jag tänkte att jag tar bilder på mina gamla kavajer och skriver något om Lake Placid, Sarajevo, Calgary och Albertville och stänger sedan av det, säger Tomas Gustafson.

När tv-bolaget hörde av sig väckte det något i honom, något han inte var helt klar med.

– Det blev lika skrämmande som lockande, jag har svårt att bara säga nej till saker och det känns som en kul utmaning. Det var ändå långt ifrån självklart att jag skulle hoppa det här, det är egentligen första gången jag säger ja till sporten sedan jag slutade, säger Tomas Gustafson.

Kollar på youtube

Trots allt satt han i Svenska Skridskoförbundets styrelse en tid efter den aktiva karriären, och han har jobbat i internationella olympiska kommitén IOK och svenska SOK.

Dessutom var han bisittare när bolaget sände OS i Sotji för fem år sedan.

– Då var jag inte riktigt påläst och det var bara ett kort inhopp. Det känns som att det var något helt annat, säger Tomas Gustafson.

Nu har han fått suget efter skridskoåkningen igen.

– Jag återupptäcker en fantastisk sport och det känns otroligt roligt att ha fått chansen att göra det, nu känns det som jag är tillbaka i ett liv som kretsar kring en skridskosäsong och jag är verkligen inne i det på nytt. Det är skitkul, det känns så jäkla bra, jag sitter och kollar hur mycket som helst på youtube, säger Tomas Gustafson.

Imponeras av utvecklingen

Det är en sport som han kan i grunden men också som har utvecklats sedan tre decennier tillbaka.

– Jag har skridskon inom mig – själva sporten kan jag ju, det är ju åkarna som är nya för mig. Det är otroligt spännande när jag har börjat titta på det igen, det är enorma resultat och prestationer som man får uppleva, säger Tomas Gustafson.

Det är egentligen inte ointresse eller trötthet på sporten som har hållit honom borta.

– Det har inte funnits tid helt enkelt, jag har varit upptagen med barnens aktiviteter på annat håll, svårare än så är det inte – sonen William har hållit på med utföråkning och dottern Emelie har varit aktiv inom konståkningen. Men nu blev det läge igen, säger Tomas Gustafson.

Tappade träningen

Inte bara att följa med i eller fortsätta inom skridskon var något som han fick välja bort, mellan 40 och 50 år slutade han också att träna helt.

– Det var lathet, människan är lat av naturen. Det är så lätt att välja göra något annat än att dra på sig träningskläderna, jag gjorde inte någonting under tio år, säger Tomas Gustafson.

När han fyllde 50 år gav han en god form till sig själv i present och började träna för en svensk klassiker, den enda tävling han gör nu är cykelvasan en gång året.

– Det blev cykeln som jag fortsatte med, det är riktig roligt. Jag klarar aldrig mitt mål och det motiverar mig att fortsätta till nästa år – jag kör riktigt hårt, för nu ska jag ge mig toppform i present när jag fyller 60 år, säger Tomas Gustafson.

”Mått fysiskt dåligt”

Sportintresset har alltid funnits och han följer mycket via tv.

– Jag gillar skidskytte, maraton under VM, damlandslaget i VM i fotboll ... Och Premier League, jag gillar Manchester United men det har inte varit så roligt de senaste åren och jag har mått fysiskt dåligt när de fått stryk av lag man knappt visste att de hade funnits, för man vill lite mer, min son kallar mig för medgångssupporter, säger Tomas Gustafson.

Numera bor han och frun Elisabet Gustafson (före detta Johansson) i Uppsala, hon har bland annat fyra VM-guld och ett OS-brons i curling.

Tomas Gustafson har jobbat mycket som föreläsare kring inspiration och motivation.

De allra största meriterna i idrottskarriären var OS-gulden på 10.000 meter och 5000 meter i Calgary 1988 och på 5000 meter i Sarajevo 1984.

”En bergodalbana”

Skridsko är en sport som har en lång, stolt och folkkär svensk tradition.

Johnny Höglin vann OS-guld i Grenoble 1968, Jonny Nilsson 1964 i Innsbruck, Sigvard Ericsson 1956 i Cortina och Åke Seyffarth i S:t Moiritz 1948 – alla på 10.000 meter.

För gulden 1988 fick Tomas Gustafson både Bragdguldet och Jerringpriset.

– Man måste nog vara född senast 1980 för att känna mig. Det är ändå många som kommer fram till mig som satt och skrev ner egna varvtider framför radioapparaterna på 1960-talet, säger Tomas Gustafson.

Idrottskarriären har hur som helst mer eller mindre präglat resten av livet.

– Gulden finns alltid med mig och de har haft ett enormt inflytande på hela livet. Men det är ju inte bara gulden – det är lika mycket motgångarna och bergodalbanan och utmaningarna som man tar sig igenom, allt det där fanns i min karriär, säger Tomas Gustafson.

Han stod för svensk idrotts- och tv-historia.

Till referatet på 10.000 meter i OS i Calgary 1988.

Helt utpumpad efter målgång slet han av sig huvan och lyfte armarna i luften.